Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile 11 Mart 2014 tarihinde New York’da biraraya geldi.
Görüşmede, Ukrayna’da yaşanan kriz, Suriye’deki son durum ve Kıbrıs müzakerelerine ilişkin olarak görüş alışverişinde bulunuldu.
Görüşmeye dair basına yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin olarak Genel Sekreter Ban Ki-moon’la benzer görüşleri paylaştıklarını görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve siyasal bütünlüğünün ana ilkelerden biri olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu konuda verilecek bir tavizin sadece bölgede değil tüm Avrasya'da sonuçları olabileceğine dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmede, Ukrayna'da göreve gelen ve bundan sonra gelecek hükümetlerin ülkenin tümünü temsil edecek nitelikte planlanmasının önemi üzerinde durduklarını ifade etti.
"Toplantıda, Kırım'da Tatar kardeşlerimizin, güvenlik dahil olmak üzere karşılaştığı sıkıntıları aktardım'' diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ukrayna Parlamentosu üyesi Mustafa Kırımoğlu’yla sürekli temas halinde olduğunu, Kırım'da ortaya çıkan son durumla birlikte atılması gereken adımların bilistişare yürütüldüğünü belirtti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin her zaman Kırım Tatarlarının yanında olduğunu ve bundan sonra da olmaya devam edeceğini vurguladı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, öte yandan Kıbrıs müzakerelerin nihai bir barış yönünde seyretmesi gerektiği konusunda Ban Ki-moon’la mutabık kaldıklarını aktardı. Kıbrıs'taki yeni sürece hem Türkiye ve Yunanistan'ın hem de uluslararası çevrelerin ciddi desteği olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Umarım Kıbrıs'ta bu kez çözüme ulaşırız'' diye konuştu.
Suriye konusunda ise Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin kimyasal silahlarının tasfiyesi ve insani yardım ulaştırılması konusundaki kararlarının uygulanmasını talep ettiğini, Suriye'deki yönetimin bu kararları uygulamaması halinde söz konusu müeyyidelerin devreye sokulmasını istediğini söyledi.
Cenevre sürecinin geleceğinin Suriye'deki insani durumun iyileştirilmesine de bağlı olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmede özellikle Türkiye'deki sınır kapıları üzerinden Suriye’ye ulaştırılacak insani yardımlar konusunda, hem BM hem de Türk kurumlarının daha yakın işbirliği yapması konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.