Güney Kıbrıs Rum Kesiminde, son dönemde Türkleri hedef alan saldırılarda artış olduğu gözlemlenmektedir. Bu çerçevede, Kıbrıslı Türklerin yanısıra Müslüman ülkelerden gelen yabancı göçmenlerin de maruz kaldığı bu tür vakalar çeşitli ülkelerin ve sivil toplum kuruluşlarının insan hakları raporlarına yansımaktadır.
Bu bağlamda, son yıllarda GKRY’ye geçen Kıbrıslı Türklerin araçlarına zarar verilebilmekte ve GKRY’deki İngiliz okulunda okuyan Türk gençleri de Rum öğrencilerinin saldırısına maruz kalabilmektedirler. 5 Kasım 2010 tarihinde, Larnaka’da aralarında bazı Kıbrıslı Türk STÖ’lerinin de düzenlenmesine katkıda bulunduğu ırkçılık karşıtı bir festival, aşırı sağcı Rum gruplarının saldırısına maruz kalmıştır. 21 Aralık 2010 tarihinde ise GKRY’de bu kez vatandaşlarımızı hedef alan şiddetli bir saldırı olayı vuku bulmuş, FIBA Erkekler EuroChallenge Kupası G Grubu’nda Kıbrıs Rum kesiminin Apoel takımı ile eşleşen Pınar-Karşıyaka basketbol takımı GKRY’de yaptığı maçın ardından bir saldırıya maruz kalmış ve bazı kafile üyeleri yaralanmışlardır.
Ayrıca, ülkemizce tanınmayan ve diplomatik ilişki bulunmayan GKRY’de vatandaşlarımızın konsolosluk himayesinden yararlanmaları mümkün değildir. GKRY’de bulunan vatandaşlarımız bakımından acil durumlarda istisnai olarak Lefkoşa Büyükelçiliğimizce Ada’daki BM Barış Gücü’nün yardımı istenmektedir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın GKRY’ye seyahat etmelerinin zorunluluk arzettiği durumlarda, Bakanlığımızın “e-konsolosluk” sisteminde yer alan, geçici bir süre için yurt dışına seyahat eden vatandaşlarımızın bir tehlike anında yerlerinin daha hızlı bir şekilde tespit edilebilmesini ve ilgili dış temsilciliğimizce yurda salimen dönmelerini temin amacına yönelik “Yurtdışı Seyahat Kaydı” hizmetinden yararlanılmasının büyük önem taşıdığı düşünülmektedir.
Ülkemiz 2003 yılından bu yana GKRY vatandaşlarının sınır kapılarında vize alarak Türkiye’ye seyahat etmelerine olanak tanımaktadır. Buna karşın, GKRY AB üyesi ülkeler ve diğer bazı ülke vatandaşlarının KKTC’den güneye geçmelerine izin verdiği halde Türk vatandaşlarına bu imkanı tanımamaktadır. Bu nedenle, GKRY’ye gidecek vatandaşlarımızın başka bir ülke üzerinden seyahat etmeleri ve vizelerini GKRY temsilciliklerinden almaları gerekmektedir.
GKRY’de genel olarak Türkiye’ye ait sembollere (bayrak, para gibi) tepki gösterildiğinin ve Türkiye’deki GSM operatörleri ile GKRY’deki karşıtları arasında dolaşım (“roaming”) anlaşması olmaması nedeniyle Türkiye’deki SIM kartlı cep telefonlarının GKRY’de çalışmadığının da akılda tutulması yararlı olacaktır.
Bu çerçevede, vatandaşlarımızın zorunluluk arzetmedikçe GKRY’ye seyahat etmekten imtina etmeleri; Kıbrıs Rum kesimine seyahat edecek vatandaşlarımızın ise güvenlik bakımından risk artında oldukları bilinciyle hareket etmeleri ve müteyakkız olmaları tavsiye edilir.
GKRY’ye seyahat etmek isteyen vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.