Belçika

VİZE ve SEYAHAT UYGULAMALARI

Belçika’ya seyahat etmek amacıyla ihtiyaç duyulan vizeler için VFS Global-Türkiye isimli şirket Belçika makamları tarafından “vize aracı şirketi” olarak yetkilendirilmiştir. Bu nedenle, tüm vize başvurularının aşağıda web adresi sunulan bu şirket üzerinden yapılması gerekmektedir. Vize işlemleriyle ilgili tüm güncel bilgi, duyuru ve yönlendirmelere de anılan web sitesi üzerinden erişilmesi mümkündür.

https://www.vfsglobal.com/belgium/turkey/

VİZE

Belçika’dan geçiş yapacak vatandaşlarımız, AB üyesi bir ülkede ikamet etmekte olmaları halinde, kendilerine ikamet ettikleri ülke tarafından verilen kimlik kartlarıyla seyahat edebilmektedirler. Diğer vatandaşlarımız ise vize rejimine tabi bulunmaktadırlar. Sınırlarda vize verilmemektedir. Pasaportlarında geçerli bir ”Schengen vizesi“ bulunan vatandaşlarımız, sözkonusu vizenin süre sınırları dâhilinde Belçika topraklarında kalabilmekte veya buradan geçiş yapabilmektedirler.

Belçika’ya Schengen vizesi ile gelmek isteyen umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın vizelerini Belçika misyonlarından almaları, aksi halde vizelerini aldıkları ülkeden Schengen bölgesine giriş yapmaları gerekmektedir. Ayrıca, vatandaşlarımızın vize sürelerini aşmak zorunda kalmaları durumunda zaman geçirmeden mutlaka yerel yönetimlere haber vermeleri ve bu makamlardan alacakları yönlendirmeye göre hareket etmeleri gerekmektedir.

Diğer yandan, hususi pasaport hamili vatandaşlarımızın Belçika’ya sorunsuz giriş yapabilmesi için aşağıdaki belgeleri yanlarında bulundurmaları önemle tavsiye edilmektedir:

1) Belçika’da kalacakları her gün için yetecek kadar nakit para (evde kalınacaksa günlük 45 Euro, otelde kalınacaksa günlük 95 Euro) veya kredi kartı,

2) Davet mektubu (Belediyeden onaylı “Prise en charge”)

3) Kalınacak yere ilişkin bilgi (otel rezervasyonu veya davet mektubunda beyan edilen ev adresi),

4) Gidiş-dönüş uçak bileti

Hizmet pasaportu hamili vatandaşlarımızın Belçika’ya sadece görevli olarak gelebilecekleri ve yanlarında görev yazılarının olması gerektiği, Belçika’ya hizmet pasaportuyla turistik seyahatin mümkün olmadığı Belçika makamlarınca bildirilmiştir.

Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın yukarıdaki belgelere ilaveten yukarıda belirtildiği üzere Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Konuya ilişkin olarak daha ayrıntılı bilgiye https://www.vfsglobal.com/belgium/turkey/ uzantısından erişilebilmektedir. Ülkeye giriş izni Belçika makamlarının yetkisinde olduğundan, ilave bilgi ve belge talep etmeleri mümkündür.

Vatandaşlarımızın girişine izin verilmemesi durumunda, bir sonraki uçakla Türkiye’ye geri gönderilmeleri gerekmekte, bu çerçevede gecenin havalimanı yataklı misafirhanesinde geçirilmesi gerekmektedir. Havalimanında herhangi bir sorunla karşılaşılması halinde, Anvers veya Brüksel Başkonsolosluğumuzla temas edebilirler.

* NATO seyahat emri hamillerinin Schengen bölgesine seyahatleriyle ilgili vize düzenlemeleri NATO / SHAPE makamlarıyla yapılan anlaşmalar sonucunda belirlenmektedir. Bu kapsamda, Belçika’nın NATO veya Barış İçin Ortaklık görevleri için NATO tarafından verilen seyahat emirleriyle seyahat eden silahlı kuvvetler mensuplarına vize muafiyeti tanınmamaktadır.

YOL GÜZERGÂHI VE SINIR KAPILARI:

Liman kentleri Anvers (Antwerpen), Ostende (Oostende), Gent (Ghent/Gand) ve Zeebrugge’den (Zeebruges) ya da Fransa veya Hollanda’nın Flaman bölgesiyle sınırından Belçika’ya giriş yapacak vatandaşlarımızın, karayoluyla seyahatlerini sürdürmeyi tercih etmeleri durumunda, sözkonusu şehirlerden Brüksel otoyolunu kullanmaları ve buradan da Liège (Luik) – Aachen (Aken) istikametinde Almanya’ya doğru otoyolu takip etmeleri uygun olacaktır.

Diğer yandan, Brüksel’den itibaren Namur (Namen) - Lüksemburg otoyol istikameti de, seyahatlerine deniz yoluyla devam edecekler için alternatif bir güzergâh oluşturmaktadır.

GÜMRÜK:

Gümrük kontrolü ilk Schengen ülkesine girişte yapılmaktadır. Belçika otoyollarında ayrıca Federal Maliye Bakanlığına bağlı memurlar (resmi veya sivil) kimi yabancı plakalı araçları durdurarak, örnekleme yöntemiyle araçtaki eşyaları kontrol edebilmektedir.

Yolcu işlemleri:

AB üyesi olmayan bir ülkeden Belçika’ya yolcu beraberinde muafiyet kapsamında girişine izin verilen eşyalar aşağıda sıralanmaktadır. Belirtilen miktar veya değerin aşılması halinde, gümrüğe beyanda bulunularak gümrük vergisi ve diğer vergilerin ödenmesi gerekmektedir. Gümrüğe beyanda bulunulmaması halinde vergilere ilave olarak ceza ödenmesi gerekecektir.

A- Tütün mamulleri;

- 200 adet sigara veya

- 100 adet sigarillo veya

- 50 adet puro veya

- 250 gr tütün

B- Alkol ve alkollü içkiler;

- 4 litre şarap (köpüklü şarap ve likör şarabı hariç) ve

- 16 litre bira ve

- 1 litre alkol derecesi %22’yi geçen içki veya

- 2 litre alkol derecesi %22’yi geçmeyen içki

C- Diğer eşyalar;

-Havayolu ve denizyolu ile seyahat eden her yolcu için 430 Euro (15 yaşından küçük yolcular için 175 Euro)

-Karayolu veya özel uçak ile seyahat eden her yolcu için 300 Euro (15 yaşından küçük yolcular için 175 Euro)

Tütün mamulleri ile alkol ve alkollü içeceklere ilişin muafiyet 17 yaşından büyük yolcular için geçerlidir.

Ayrıca, Avrupa ülkelerinde seyahat eden vatandaşlarımızın üzerlerinde 10.000 Euro’yu aşan miktarda nakit bulundurmamaları gerekmektedir. 10.000 Euro ve üstü nakit paranın bulundurulması halinde gümrük yetkililerine bildirim yapılması gerekmektedir.

Konuya ilişkin daha detaylı bilgi için Belçika Federal Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yolcu rehberine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılması mümkündür.

https://finances.belgium.be/sites/default/files/Customs/Brochures/Reis/Brochure_Voyagez_informe_FR_A5.pdf

Türkiye’ye gelen ve Türkiye’den giden yolcular:

Ülkemize gelen ve ülkemizden giden yolcuların gümrük mevzuatı uyarınca beraberlerinde getirecekleri veya götürecekleri muhtelif eşya, nakit para, ziynet eşyaları ve araçlara ilişkin bilgilerin yer aldığı Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Gümrük Rehberi” internet sayfasına https://gumrukrehberi.gov.tr/ adresinden ulaşılması mümkündür.

Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından “Yolcular İçin Gümrük Rehberi” mobil uygulaması hazırlanmıştır. İnternete ihtiyaç duymadan çevrimdışı ortamda çalışan söz konusu mobil uygulama, cep telefonları ve tabletlere indirilebilmesi amacıyla Google Play Store ve Apple Store'a yüklenmiş olup, ücretsiz olarak kullanıcıların erişimine açıktır.

Yabancı plakalı araçlarla Türkiye’ye giriş:

Türkiye'ye yabancı plakalı taşıtları ile karayolundan seyahat etmeyi öngören vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Yabancı Plakalı Kara Taşıtları İçin Yolcu Rehberi" ni incelemeleri, ülkemize girişte sorunlarla karşılaşmamaları için yerinde ve yararlı olacaktır. Sözkonusu rehbere ekli belgeden ulaşmak mümkündür.

Kendisine ait olmayan yabancı plakalı bir araç ile ülkemize gitmek isteyen vatandaşlarımızın, araç sahibi tarafından Başkonsolosluklarımızda kendileri için düzenlettirilmiş olan vekâletnameyi yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Ayrıca, “Ön Beyan Uygulaması” sayesinde yurtdışında yerleşik kişiler seyahatleri öncesinde kendilerine ve taşıtlarına ait bilgileri cep telefonu, tablet ya da bilgisayarlarından gümrük kapılarına bildirebilecektir. Ticaret Bakanlığının https://uygulama.gtb.gov.tr/Tasit1OnBeyan/ web adresinden veya “e-Devlet Kapısı” üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/gtb-tasit-on-beyan) ulaşılabilen Taşıt Ön beyan uygulaması sayesinde gümrük kapılarında işlemler daha hızlı ve akıcı bir şekilde tamamlanacaktır. Ayrıca kapılardaki bekleme süresi asgari düzeye inecektir.

KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

Yol güzergâhları çift yönlü otoyol olup ışıklandırılmıştır. Yol güvenliği tamdır. Otoyol ücreti alınmamaktadır. Diğer yandan, otoyol güzergahları dışındaki karayollarında da güvenlik üst düzeydedir. Yolcuların gereksinimlerine cevap verecek tesisler mevcut olmakla birlikte yeterli değildir.

Şehir içi ve tali yollardaki trafik ışıkları, kameralarla kontrol altına alınmıştır. Alışılmışın aksine tali yollarda, sağdan gelen araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.

Otoyolların büyük bölümü gece aydınlatılmaktadır. Otoyollarda hız sınırı 120 km’dir. Hız sınırını aşanlara yüksek miktarda para cezaları uygulanmaktadır.

Otoyollarda park alanları, benzin istasyonları, konaklama yerleri, lokanta ve oteller bulunmaktadır. Diğer yandan, seyahat sırasında herhangi bir sorunla karşılaşıldığında, otoyol güzergâhı üzerinde yürüyüş mesafelerinde mevcut telefonlar aracılığıyla gerekli hizmetler sağlanabilmektedir.

Bununla birlikte, acil durumlarda polise ulaşmak için 112 ve 101, acil tıbbi durumlarda ve yangında 100 numaralı telefonlar aranabilir.

TRAFİK KURALLARI BAĞLAMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Ölüm veya yaralanmaya yol açan trafik kazalarında Trafik Kanunu ile Ceza Kanunu (ölüme sebebiyet veren kasıtsız yaralama) uygulanmaktadır. Kasıt olduğunda dava Asliye Ceza Mahkemesinde görülür. Diğer durumlarda davalar sadece trafikten sorumlu olan Polis Mahkemesinde görülmektedir.

Schengen ülkelerinden birine ilk defa giren araç aranmakta, daha sonra diğer ülkelerde araç kontrol edilmemektedir.

Otomobiller için araç trafik kayıt belgesi, uluslararası araç sigorta poliçesi ve sürücü belgesi bulundurulması gerekli belgelerdir. Bu belgelerin yanısıra "Keuring" adı verilen, "trafiğe çıkmaya uygundur" belgesinin de bulundurulması gerekmektedir. Araçlarda yaş sınırı yoktur. Bununla birlikte, dizel motor standartlarını karşılamayan araçların kullanılmasına kısıtlama getirilebilmekte olup, bu kısıtlamalar vilayetten vilayete veya aynı şehrin belli bölgeleri arasında farklılık gösterebilmektedir.

Trafik suçlarında (ölüm veya yaralamaya neden olan kazalar hariç) para cezası ve ehliyete el koyma cezaları uygulanmaktadır. Trafik kazalarında ölü veya yaralı olması halinde polis gelinceye kadar araçlar yerinden kaldırılmamalıdır. Polis tutanak hazırlamakta ve olay mahkemeye sevk edilmektedir. Kişi sadece 24 saat tutuklu kalabilmekte, sevk edildiği mahkeme 5 gün içinde şahsın tutukluluk durumunun devam edip etmeyeceğine karar vermek zorundadır.

Son dönemde araba hırsızlığı olaylarında gözlenen artış nedeniyle vatandaşlarımızın dikkatli davranmaları gerekmektedir. Ayrıca, bagaj haricinde, araçların iç kısmında, görünür şekilde özel eşya bırakılmaması önem taşımaktadır.

Belçika’ya turist olarak giren kişilerin araçlarının Belçika’da geçerli sigortası bulunması gerekmektedir. Aracın sigortasının Belçika’ya girişten itibaren 6 ay geçerli olması gerekmektedir. Aracın geçerli sigortasının olmaması veya süresinin geçmiş olması hallerinde, araçlar doğrudan trafikten men edilmektedirler. Otomobillerin deposunda bulunan benzin dışında benzin sokulmasına izin verilmemektedir. Kamyon ve Tırlar da aynı şekilde depolarındaki mazot ile giriş yapabilmektedir. Ancak 10 litreyi aşmayan ikinci bir taşınabilir bir depoda mazot bulundurulduğu takdirde, bunun deklare edilmesi gerekmektedir.

Belçika’da yabancı plakalı araçlar bazen polis tarafından da durdurularak araç belgeleri, yolcuların kimlikleri, araçta şüphe uyandıracak madde/eşyanın olup olmadığı ve eşyanın yolculara ait olup olmadığı güvenlik bakımından kontrol edilebilmektedir.

Nisan 2016 tarihinden itibaren Belçika'da uygulamaya konulan yeni otoyol sistemi çerçevesinde ağırlığı 3,5 tondan fazla olan her araca otomatik geçiş cihazı (OBU) bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Yeni uygulama Belçika'da ağırlığı 12 tondan fazla olan araçlar için uygulanmakta olan dönemlik Eurovignette sisteminin yerine geçmektedir.

TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

Brüksel Büyükelçiliği

4, Rue Montoyer

1000 Bruxelles-BELGIQUE

Tel: (32-2) 513 40 95-506 11 20

Faks: (32-2) 514 07 48


Brüksel Başkonsolosluğu

4, Rue Montoyer-

1000 Bruxelles-BELGIQUE

Tel: (32-2) 548 93 40

Faks: (32-2) 512 44 01

Acil durum hattı: (32) 486 48 00 90


Anvers Başkonsolosluğu

Sorbenlaan, 16,

2610 Wilrijk-Antwerpen-BELGIQUE

Tel: (32-3) 820 71 00

Faks: (32-3) 830 05 63

Acil Durum Hattı: (32) 487 82 59 66

Polis: 112, 101

Yangın: 100


AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR:

* Aynı zamanda Belçika vatandaşı olup, Türk pasaportu hamili olmayan veya Türk pasaportunun süresi bitmiş bulunan vatandaşlarımız, acilen Türkiye’ye gitme ihtiyacı duymaları halinde, Belçika pasaportlarıyla (veya Belçika kimlik kartlarıyla) da vizesiz şekilde Türkiye’ye seyahat edebilirler. Bu durumda, Türkiye’de kalış süreleri her altı aylık zaman dilimi için 90 günü geçmemelidir. Bu süreden daha fazla Türkiye’de kalma ihtiyacı ortaya çıkması halinde, Türkiye’de bulunulan şehirdeki İl Göç İdaresine zamanlıca başvurulması gerekmektedir.

*Anvers ve Brüksel Başkonsolosluklarımızda konsolosluk işlemleri için randevulu sistem uygulanmaktadır. Sadece pasaport teslimatı, kimliklerin verilmesi ve tebligat teslim işlemleri randevusuzdur.

*Özellikle Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde Başkonsolosluklarımıza yapılan başvurular önemli ölçüde artmakta ve bu döneme ait randevu kotaları hızla dolmaktadır. Bu dönem için randevu alırken sıkıntı yaşamamaları amacıyla, vatandaşlarımızın, bilhassa Türkiye’ye seyahat için Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna ihtiyaç duymaları halinde, başta yeni doğmuş çocukların tescil işlemleri, askerlik konuları ile pasaport başvuruları olmak üzere tüm konsolosluk ihtiyaçları için randevularını mümkün olan en erken tarihte www.konsolosluk.gov.tr adresinden almaları ve randevu taleplerini son ana bırakmamaları önemle tavsiye olunur.

Karayoluyla seyahat edecek vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti pasaportu veya Belçika pasaportu (reispas) bulundurmaları tavsiye edilmektedir.

* Belçika vatandaşı olmayıp Belçika’da oturma izniyle ikamet eden kadın vatandaşlarımızın Belçika oturum kartında yazılı soyadı ile Türk pasaportunda kayıtlı soyadının tamamen aynı olması ve bu şartı taşımayan kişilerin Belçika’ya girişlerine izin verilmemesi yönünde bir uygulama bulunmaktadır. Bu uygulama, özellikle, Belçika vatandaşı olmayıp, Belçika’da ikamet eden evli kadın vatandaşlarımızdan, oturum kartlarında evlilik öncesi soyadı kayıtlı olanları etkilemektedir. Bu durumda olan vatandaşlarımızın Belçika oturum kartlarındaki soyadlarını Türk pasaportlarında kayıtlı soyadına tamamen uyumlu hale getirmek için ikamet ettikleri belediyeye ivedilikle başvurmaları gerekmektedir. Belediyelere yapılacak söz konusu başvuru için Başkonsolosluklarımızdan temin edilecek uluslararası doğum (Formül A) ve uluslararası evlilik (Formül B) belgeleri ile isim denklik belgesi gerekli olmaktadır.

*Belçika sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olan kişilerin, Türkiye’de ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunları haricinde, Türkiye’de alacakları sağlık hizmetlerinin bedelinin Belçika sosyal güvenlik sistemi tarafından karşılanmaması sözkonusudur.

Türkiye’de çeşitli gerekçelerle sağlık hizmeti almayı öngören vatandaşlarımızın, Türkiye’ye gitmeden önce, bağlı bulundukları Belçika sağlık sigorta kurumuyla temas ederek konu hakkında ilave bilgi almaları tavsiye edilmektedir.

Sağlık Sigorta Kurumundan (Mutuelle/Mutualiteit) BE TR 111 belgesinin talep edilmesi gerekmektedir. Bu belgeyle birlikte SGK İl Müdürlüğüne kayıt olunması ve "yupass" numarası alınması gerekmektedir. Yupass numarası sayesinde, acil bir durumda hastanelerde Türkiye-Belçika İkili Sosyal Güvenlik Anlaşması kapsamında 90 gün boyunca tedavi görmek mümkün olmaktadır.

* Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarımızın tapu dairesi, noter, nüfus müdürlüğü gibi kurumlarda bir işlem yaptırmaları durumunda adres değişikliği yapılıp yapılmadığına dikkat etmeleri, sözkonusu işlem için Türkiye adresi bildirmek zorunda kalan vatandaşlarımızın Belçika’ya döndüklerinde Başkonsolosluklarımıza müracaat ederek Belçika adreslerini yeniden beyan etmeleri yararlı olacaktır.