Burundi’nin Siyasi Görünümü

1962’de Belçika’dan bağımsızlığını kazanan Burundi’de Hutular ile Tutsiler arasında 1993 yılında başlayan ve 300 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaşın ardından 2000 yılında Aruşa Anlaşması imzalanmıştır. Anlaşma uyarınca, Cumhurbaşkanlığının 18 ayda bir değişerek iki etnik grup tarafından sırasıyla birbirine devredilmesi ve Cumhurbaşkanı bir etnik gruptan ise, Yardımcısının diğer etnik gruptan olması öngörülmüştür.

Burundi’nin idari yapısı 17 ilden oluşmaktadır. Önde gelen siyasi partiler iktidardaki CNDD-FDD, Umudun Bağımsızlığı, Ulusal Gelişme için Birlik (UPRONA) ve Burundi Demokrasi Cephesi’dir (FRODEBU).

Parlamento (34’ü halkoyuyla beş yıl için seçilen ve 20’si etnik gruplarla eski devlet başkanlarından oluşan) 54 sandalyeli Senato ile en az 100 sandalyeli (%60’ını Hutuların, %40’ını Tutsi’lerin oluşturduğu ve %30 kadın kotası uygulanan) Ulusal Meclis’ten oluşmaktadır. Ulusal Bağımsız Seçim Komisyonu, etnik temsilin gözetilmesi amacıyla ek atamalar yapabilmektedir. Seçimler beş yılda bir düzenlenmektedir.

Cumhurbaşkanı 5 yılda bir, en fazla iki dönem üst üste ve halkoyuyla seçilmekte, Bakanlar Kurulu da Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır.

Burundi’de 20 Mayıs 2020 tarihinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini iktidar partisi CNDD-FDD’nin adayı Evariste Ndayishimiye oyların % 68,72’sini alarak kazanmıştır. Muhalefet partisi CNL Lideri Agathon Rwasa ise %24,19 oranında oy almıştır.