Danimarka’ya gidecek olan umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın giriş vizesi alması gerekmektedir. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportları 3 aya kadar vizeden muaftır. Pasaportların geçerlilik sürelerinin, Danimarka’da kalınacak süreden en az 3 ay fazla olması gerekmektedir. Ayrıca, Danimarka’ya seyahat edecek olan vatandaşlarımızın, vize itasının önkoşullarından biri olan sağlık sigortasının orijinal belgesini yanlarında taşımaları zorunludur, zira gümrük kontrolü esnasında anılan belgeyi ibraz etmeyenler ülkeye kabul edilmemektedir.
Danimarka gümrük mevzuatına göre, vatandaşlarımız hava ve deniz yoluyla yanlarındaki toplam değeri 3.250 DKK’yı aşmayan altın, mücevherat, halı, golf malzemesi ve elektronik eşyayı beyan etmeksizin Danimarka’ya götürebilirler. Vatandaşlarımızın beyan etmeksizin beraberlerinde ülkeye götürebilecekleri diğer ürünler türlerine ve miktarlarına göre listesi şöyledir:
Sigara (1 karton), Puro (50 adet), Tütün (250 gr.), Alkol (1 lt.), Şarap (2/4 lt.), Kahve (500 gr.), Çay (100 gr), Parfüm (50 gr.), Motor yakıtı (10 lt.)
Bu bağlamda, vatandaşlarımızın değeri 3.250 DKK’yı aşan her türlü ürünü/eşyayı gümrük makamlarına beyan etmeleri ve gümrük vergisi ödemeleri gerekmektedir. Karayoluyla seyahat eden vatandaşlarımız için ise bu rakam 2.250 DKK olarak belirlenmiştir.
Ayrıca, vatandaşlarımız Danimarka’ya giderken yanlarında 10.000 Euro’ya (75.000 DKK) kadar nakit para bulundurabilirler. Bu meblağı aştığı takdirde beraberlerindeki nakit para tutarını gümrükte beyan etmeleri zorunludur (“Special Customs Declaration” formu doldurmalıdırlar). Yasalar bu kurala uymayanlar için ağır para veya hapis cezası öngörmektedir.
01.10.2004 tarihinde AB Komisyonu tarafından tüm AB üyesi ülkelerde evcil hayvanlara yönelik olarak “özel AB pasaportu” uygulaması getirilmiş olup, bu çerçevede, Danimarka’ya evcil hayvan götürmek isteyen yabancıların hayvanlarına AB pasaportu tanzim ettirmesi gerekmektedir. Bu itibarla, yanlarında evcil hayvan götürecek olan vatandaşlarımızın, seyahat tarihinden en az 6 ay önce, hayvanlarının muayene/tedavisinin düzenli olarak yapıldığına dair Türkiye’deki veterinerlerden tercihen İngilizce dilinde temin edecekleri aşağıda belirtilen belgelerle birlikte Danimarka’nın ülkemizdeki temsilciliklerinden birine başvurmaları gerekmektedir.
-Kuduz aşılarının tümünün zamanında ve eksiksiz olarak yapıldığını gösteren çizelge
Hayvanın hiçbir hastalık taşımadığını doğrulayan belge
-Hayvanın tüm kimlik bilgilerini (adı, cinsi, rengi, özellikleri, çip no, vb) ayrıntılı olarak belirten belge
Başvurunun kabul edilmiş olması, iznin verileceğine dair bir garanti niteliği taşımamakta, ilave belgeler talep edebilmektedir.
Grönland ve Faroe Adaları için gümrük uygulamaları farklılık gösterebilmektedir.
Danimarka’ya turistik amaç dışında giden başka bir ifadeyle, 3 aydan fazla bir süre kalacak olan yabancıların, oturma ve çalışma izin belgesini almaları ve bunları aldıktan sonra 5 gün içinde ikamet edeceği yer belediyesinin nüfus bölümüne ve yabancılar polisine başvurarak kaydını yaptırmaları gerekmektedir. Şahıs, bu kayıtla birlikte otomatik olarak sağlık sigortası sistemine dahil olacaktır. Sağlık sigortası kartı, anılan kayıt işlemleri bittikten yaklaşık bir hafta sonra kişiye ulaştırılmaktadır. Danimarka ile aramızda mevcut Sosyal Güvenlik Sözleşmesi hükümlerine göre, oturma ve çalışma izni bulunan ve Türkiye’de sigortalı olan vatandaşlarımız, Danimarka sosyal güvenlik sisteminden de yararlanabilmektedir.
Bunu sağlamak için istenilen belgelerin Danimarka makamlarına ibrazı gerekmektedir.