Hollanda'nın Siyasi Görünümü

Hollanda Krallığı, “Hollanda, Curaçao, St. Maarten ve Aruba” olmak üzere dört “ülkeden” (country/landen) oluşmaktadır. Hollanda’da Devlet Başkanı Kral’dır. 1848 yılında kralın yetkileri kısıtlanmış ve anayasal monarşi sistemine geçilmiştir.

“Yürütme” erki Hükümet ve Bakanlar Kurulu olarak ikiye ayrılmaktadır. Hükümet, Kral, Başbakan, Bakanlar ve Devlet Sekreterlerinden oluşmaktadır. Parlamenter sistemlerin genelinden farklı olarak, Kral Hükümet’in bir üyesi olarak kabul edilmekte, ancak siyaseten Parlamento’ya karşı sorumluluğu bulunmamakta ve Bakanlar Kurulu’nda yer almamaktadır. Bakanlar Kurulu, Başbakan, Bakanlar ve Devlet Sekreterlerinden oluşmaktadır.

Hollanda Parlamentosu Senato (Eerste Kamer/Senate) ve Temsilciler Meclisi (Tweede Kamer/House of Representatives) olmak üzere iki kanattan oluşmaktadır. Parlamento’nun üst kanadı niteliğindeki Senato, Eyalet Meclisleri tarafından 4 yıllığına seçilen 75 üyeden oluşur. Senato’nun 75 üyesi son olarak 15 Mart 2023 tarihinde düzenlenen eyalet seçimleri sonucunda ülkenin 12 eyaletinin meclislerine seçilen 572 üye tarafından 30 Mayıs 2023’te belirlenmiştir.

Parlamento’nun alt kanadı niteliğindeki Temsilciler Meclisi ise doğrudan halk tarafından 4 yıllığına seçilen 150 milletvekilinden oluşmaktadır. 22 Kasım 2023 tarihinde Hollanda’da erken genel seçimler düzenlenmiştir. Geert Wilders’in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) seçimleri birinci sırada tamamlamıştır.

Seçimler akabinde yeni dönem milletvekilleri 6 Aralık 2023 tarihinde Temsilciler Meclisi’nde yemin ederek göreve resmen başlamışlardır. 15 Mayıs 2024 tarihinde yeni koalisyon hükümeti için dört parti (Özgürlük Partisi-PVV, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi- VVD, Yeni Toplumsal Sözleşme-NSC, Çiftçi Vatandaşlar Hareketi- BBB) arasında ön anlaşmaya varılmış ve bu uzlaşı Temsilciler Meclisi’ndeki parti gruplarınca da onaylanmıştır.

Başbakanlığını Dick Schoof’un üstlendiği koalisyon hükümeti 2 Temmuz 2024 tarihinde göreve resmen başlamıştır.