KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Rauf R. Denktaş'ın GKRY Lideri Papadopoulos'a muhatap 2 Nisan 2003 tarihli MektubuSayın Papadopoulos,
11 Mart 2003 tarihinde Hollanda'dan dönüşümüzden bu yana, Lahey'de sonuçsuz kalan müzakere sürecini derinliğine yeniden değerlendirdim.
BM Genel Sekreteri'nin önerilerine iki tarafın verdiği yanıtlara ve yapmakta olduğumuz değerlendirmeye dayanarak, sorunun sosyo-psikolojik boyutunu ve özellikle iki taraf arasındaki derin güven bunalımını uzun zamandan beri görmezden geldiğimiz kanaatindeyim.
Kıbrıs Türk tarafı 40 yıldır süren Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasını samimi olarak arzulamaktadır. Her iki taraf içinde kabul edilebilir, sürdürülebilir ve yaşayabilir bir çözüme ulaşılması için ilk olumlu adımı, hiç şüphesiz, iki taraf arasında güvenin tesis edilmesi suretiyle birlikte çalışma ilişkisi kurmamıza imkan sağlayacak bir siyasi ortamın geliştirilmesi teşkil etmektedir. Bu durum, bize mevcut görüş ayrılıklarımızı çözme imkanı sağlayacak ve böylece kapsamlı çözüm için zemin hazırlanacaktır. Hiç şüphesiz, Kıbrıs adası iki halkın müşterek yurdudur.
Bu bağlamda, aramızda bir çalışma ilişkisi kurulmasını sağlayacak diyalog ve istişare sürecini başlatacağına inandığım aşağıdaki fikir ve önerileri sizinle paylaşmak istiyorum. Bu önerilerin uygulanması, iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı kabul edilebilir kapsamlı bir çözüme ulaşılmasını önemli ölçüde mümkün kılacak ve her iki tarafa somut kazanımlar sağlayacaktır.
i) İlk adım olarak, Demokrasi Caddesinin güneyindeki Kapalı Maraş bölgesi, BM Ara Bölgesine kadar olan bölümü de kapsayacak şekilde, yeniden iskana açılmak üzere Kıbrıs Rum tarafının kontrolüne verilecektir.
ii) Buna paralel olarak, Kıbrıs'ın her iki tarafına yönelik ve buralardan gerçekleşecek dış ticaret, ulaşım, seyahat ve kültürel ile sportif aktivitelere uygulanan tüm kısıtlamalar kaldırılacaktır. Türkiye ve Yunanistan'ın da buna, Kıbrıs Rum tarafına ve Kıbrıs Türk tarafına karşılıklı olarak uyguladıkları kısıtlamaları kaldırarak olumlu katkıda bulunacaklarına inanıyorum. BM ve AB'yi de bu düzenlemeleri tescil etmeye ve uygulamaya konulmalarına yardımcı olmaya davet edeceğiz.
iii) İki taraf arasındaki geçişler asgari prosedüre bağlı olarak kolaylaştırılacaktır. Turistlerin geçişleri ile ilgili kısıtlamalar da kaldırılacaktır.
iv) İki taraf arasında ticari ilişkilerin normalizasyonu için tedricen adımlar atılacaktır. Her iki taraftaki kurumlar ortak projeler oluşturmaları ve geliştirmeleri için işbirliği yapma yönünde teşvik edilecektir.
v) Kıbrıs Türk tarafı Temmuz 2000 tarihinden bu yana BM Barış Gücü'nün dolaşımı ile ilgili olarak uyguladığı tedbirleri kaldıracaktır.
vi) İki taraf arasında karşılıklı saygı, hoşgörü ve anlayışın geliştirilmesi amacıyla bir Uzlaşı Komitesi tesis edilecektir. Bu komite, ikili temaslar ve projelerin geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunacaktır.
Bu fikir ve öneriler bir paket oluşturmakta olup, kendi içinde bir bütün teşkil etmektedir. Bu paketin kabulü ve uygulanması nihai çözüme ilişkin tutumlarımızı haleldar etmemekte ve nihai çözümü ikame etmemektedir. Sizinle, işbirliği ilişkisi tesis etmek amacıyla yukarıdaki önerileri ve bunların uygulama düzenlemelerini görüşmeye hazırım. Bunu yaparken, BM'nin ve AB'nin katkılarından yararlanabiliriz. İnanıyorum ki, bu önlemler adamıza ve bölgemize olumlu bir ortam getirecektir.
Bu anlayışla, iki taraf için tatminkar bir sonuca ulaşmak amacıyla, kapsamlı çözümün temel meseleleri ile AB üyeliğine ilişkin konuları da sizinle görüşmeye hazırım.
Her taraf da iyi niyet misyonunu desteklemeye devam ettiği cihetle, bu mektubun bir örneğini BM Genel Sekreteri'ne göndermekteyim.
Saygılarımla,
Rauf R. DENKTAŞ