Lahey Uluslararası Özel Hukuk Konferansı (HCOPIL)
Uluslararası Örgüt Künyesi

Örgütün Amacı:

Lahey Uluslararası Özel Hukuk Konferansı (LUÖHK), uluslararası özel hukukun derlenmesi (kodifikasyonu) ve geliştirilmesi amacını gütmektedir ve “Konferans” ismi taşımakla birlikte, hükümetler arası bir kuruluş şeklinde faaliyet göstermektedir.

Kuruluş Tarihi:

15 Temmuz 1955

Merkezi:

Lahey

Genel Sekreteri:

Hans van Loon

Üye Ülkeler:

71 ülke ve AB Konferans’a üyedir: AB, ABD, Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Ekvator, Estonya, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, GKRY, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Karadağ, Kosta Rika, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malezya, Malta, Mauritius, Meksika, Mısır, Monako, Norveç, Panama, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Sri Lanka, Surinam, Şili, Türkiye, Ukrayna, Uruguay, Ürdün, Venezuela, Yeni Zelanda, Yunanistan

Türkiye’nin Üyelik Durumu:

Türkiye, ülkemiz bakımından Konferans Statüsü’nün yürürlüğe giriş tarihi olan 26 Ağustos 1955 tarihinden beri Konferans’a üyedir.

Örgütün Tarihi

Lahey Uluslararası Özel Hukuk Konferansı’nın birinci oturumu 1893 yılında Asser Enstitüsü’nün girişimiyle Lahey’de düzenlenmiştir. II. Dünya Savaşı öncesi, 1893, 1894, 1900, 1904, 1925 ve 1928 yıllarında olmak üzere altı oturum düzenlenmiştir. 1951 yılında düzenlenen yedinci oturumda Konferans’ın daimi bir hükümetlerarası örgüt olarak kurulması fikri ele alınmış ve nihayet Konferans Statüsü’nün 15 Temmuz 1955’te yürürlüğe girmesiyle Konferans bir örgüt olarak faaliyete başlamıştır. 1956 yılından bu yana her dört yılda bir Genel Kurul toplantıları yapılmaktadır. Bu toplantıların 21.si ve sonuncusu 2007 yılında düzenlenmiştir.

En eski uluslararası örgütlerden biri olan Konferans, diğer uluslararası örgütlerden de farklı bir organizasyon yapısına sahiptir. Konferans’ın Kuruluş Statüsü uyarınca idaresi Hollanda Uluslararası Özel Hukuk Daimi Hükümet Komitesi tarafından yürütülmektedir. Ancak zamanla taraf devletlerin karar alma mekanizmalarına ve sürecine katılımları artmıştır. Konferans’ın yazmanlık faaliyeti Daimi Büro tarafından yürütülmektedir. Diplomatik Temsilciler Konseyi ise taraf devlet temsilcilerinden oluşmaktadır ve Konferans bütçesi ve idaresi hakkında kararları almaya yetkilidir.

Türkiye’nin Örgüt’le İlişkileri

Sözkonusu Konferans kapsamında 39 uluslararası özel hukuk sözleşmesi sonuca bağlanmıştır. Ülkemiz Konferans kapsamında hazırlanan 3 Sözleşme'ye katılım yoluyla (accession), 9 Sözleşme'ye onay yoluyla (ratification) taraf olmuş ve 2 Sözleşme'yi imzalamış fakat onaylamamıştır. 25 Sözleşme ise imzalanmamıştır.

Konferans’ın her sene Mart ayı sonu- Nisan ayı başında Genel İşler ve Siyasi Konsey toplantıları düzenlenmekte, bu toplantılarda çeşitli sözleşmelerin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar, iyi uygulama rehberleri ve mali düzenlemeler gibi konular karara bağlanmaktadır. Sözkonusu toplantılar ülkemizce takip edilmektedir.

Keza, bütçe ile Konferans idaresine ilişkin kararların alındığı Diplomatik Temsilciler Konseyi’ne de katılım sağlanmaktadır.