Macaristan

Seyahatlerinde Macaristan Güzergâhını Kullanacak Vatandaşlarımız İçin Yol Rehberi:

Vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerle ülkemiz arasında karayoluyla yapacakları seyahatlerin sorunsuz ve huzurlu bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin bilgiler aşağıda sunulmaktadır.

Yola çıkmadan önce, pasaport ve yurtdışı ikamet izinlerinin geçerlilik sürelerinin mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.

Tatil döneminde sıklıkla yaşanan sorun, Schengen bölgesine giriş-çıkış yapan vatandaşlarımızın tarihi geçmiş pasaport veya oturum belgeleri sebebiyle sınırlardan çevrilip en yakındaki Temsilciliklerimize yönlendirilmesidir.

Schengen sınırındaki bir ülke olarak bu durum Macaristan’da da sıkça yaşanmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce belgelerini vakitlice kontrol ederek eksikliklerini gidermeleri, tatil yolunda karşılaşabilecekleri sorunların önüne geçilebilmesi bakımından önem arz etmektedir.

Sırbistan geçişindeki Röszke sınır kapısının yanı sıra, vatandaşlarımızın bu sınır kapısının 55 km batısında yer alan Tompa sınır kapısını da kullanabileceklerini hatırda tutmaları önerilir.

Gümrük konularıyla ilgili önemli bilgileri içeren 9 farklı dilde hazırlanmış broşür gümrüklerde ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Türkçe de olan söz konusu broşürlerin dikkatlice okunmasında büyük fayda bulunmaktadır.

Yabancıların, Schengen bölgesine dahil olan Macaristan’a girişleri ve uzun dönemli ikametleri konusundaki düzenlemeler aşağıda sunulmuştur.

Macaristan tarafından verilmiş oturma izni bulunan kişilerin, diğer Schengen ülkelerinde veya Schengen bölgesine dahil diğer ülkeler tarafından verilen oturma iznine sahip kişilerin Macaristan’da, 180 günlük dönemde 90 gün vizesiz kalabilme hakları vardır.

AB ülkelerinden birinde geçerli oturma izni olmayan ya da Schengen vizesi bulunmayan kişilerin Macaristan’dan geçişlerine izin verilmemektedir.

AB üyesi olmayan İsviçre, 15 Aralık 2008 tarihinde Schengen bölgesine dahil olmuş ve bu tarihten beri Schengen vizesi vermektedir. Bu bağlamda, İsviçre’de çalışan vatandaşlarımız da diğer Schengen ülkelerinde çalışan vatandaşlarımız gibi, 180 günlük dönemde 90 gün vizesiz olarak Schengen ülkelerinde kalabilme hakkına sahip olmuşlardır.

Lihtenştayn tarafından verilmiş vize ile transit geçiş mümkün değildir. Ancak, bu ülkede oturma izni bulunan vatandaşlarımız vizesiz transit geçiş imkânından yararlanabilmektedirler.

İngiltere ve İrlanda tarafından verilen oturma izinleri/vizeler ile transit geçiş mümkün değildir.

Avrupa Birliği’ne 01 Ocak 2007 tarihinde katılan Bulgaristan ve Romanya tarafından verilen oturma izinleri/vizeler ile Macaristan'dan karayoluyla transit geçiş imkânı bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, transit geçiş imkânından yararlanabilmek için, Macaristan'a giriş ve çıkışların farklı sınır kapılarından yapılması ve oturma izinlerinin/vize sürelerinin Macaristan'dan tüm transit geçiş süresini içerecek şekilde geçerli olması gerekmektedir.

Batı Avrupa ülkelerine mal taşıyan TIR şoförlerimizin Macaristan’dan transit geçişlerinde, Schengen vizesi almaları gerekmektedir.

Öte yandan, Macaristan Schengen rejiminin sınır ülkelerinden biri olması nedeniyle güvenlik ve gümrük kontrolleri, diğer ülkelere göre çok daha sıkı yapılmakta ve yaz aylarında, geçiş süreleri dönemsel olarak (özellikle hafta sonlarında) uzayabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu duruma hazırlıklı olmalarında yarar bulunmaktadır.

SIS SİSTEMİ: Schengen bölgesine girişlerin güvenliği amacıyla daha önce Avusturya’da bulunan bilgi sistemi SIS (Schengen Information System) 21 Aralık 2007 tarihinden itibaren Schengen rejimi sınır ülkesi olması nedeniyle Macaristan’ın Ukrayna, Romanya ve Sırbistan sınır kapılarında uygulamaya konulmuştur. Bu nedenle, daha önce Schengen bölgesine girişi herhangi bir şekilde engellenmiş olan vatandaşlarımızın isimleri veya araç kayıtları 21 Aralık 2007 tarihinden itibaren Macaristan sınır girişlerindeki sorgulama sırasında ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir mağduriyetin meydana gelmemesi için daha önce bu bölgeye girişi engellenmiş olan vatandaşlarımızın, durumlarını ülkemizdeki Macaristan Büyükelçilik ya da Başkonsoloslukları aracılığıyla düzeltmedikleri sürece, Macaristan’a giremeyeceklerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

SINIR KAPILARI VE GÜZERGÂHLAR

Macaristan’ın, Batı Avrupa ile Türkiye'yi birbirine bağlayan yol üzerinde bulunması nedeniyle her yıl birçok vatandaşımız bu ülkeden kara yoluyla transit olarak geçmektedir. Transit geçiş yapan vatandaşlarımızın çoğunluğunu batı Avrupa ülkelerinde çalışan işçilerimiz ile mal ve yolcu taşıyan otobüs ve TIR şoförlerimiz oluşturmaktadır. Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinden ülkemize seyahat eden vatandaşlarımız, Macaristan’a genellikle Avusturya’dan giriş, Sırbistan veya Romanya sınır kapılarından da çıkış yapmaktadırlar.

Yoğun olarak kullanılan bu güzergâhta seyahat eden bazı vatandaşlarımızın geçerlilik süresi sona ermiş pasaportlarla yola çıktıkları görülmektedir. Bu durumun Macaristan’dan çıkış veya Romanya/Sırbistan’a girişte fark edilmesi halinde, geçişlerine izin verilmemektedir. Bu durumda vatandaşlarımız, yaklaşık 200 kilometrelik yolu geri dönerek, Budapeşte Büyükelçiliğimizden sadece Türkiye’ye dönüş için geçerli seyahat belgesi almak zorunda kalmaktadır.

Süresi sona ermiş oturum izinleriyle yola çıkan vatandaşlarımız da sınır kapılarından geri çevrilmekte ve ancak oturma izinlerini yeniletmelerinden sonra seyahatlerine devam edebilmektedirler.

Diğer Avrupa ülkelerinde yerleşik ikamet izinleri sona ermiş vatandaşlarımızın Macaristan’dan Türkiye’ye havayoluyla devam etmeleri halinde, Macaristan Göçmen ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden ülkeyi terk etmek amacıyla bir belge almaları gerekmektedir.

Süresi bitmiş oturum kartıyla ülkemize karayolundan araçlarıyla devam etmek isteyen vatandaşlarımızın da aynı şekilde, önce ülkeyi terk etmek amacıyla ilgili Macar makamlarından kısa süreli ikamet izni almaları gerekmektedir.

Türkiye’ye Sırbistan-Bulgaristan güzergâhından gitmek isteyen ve süresi bitmiş ikamet tezkeresi sahibi vatandaşlarımızın Bulgaristan Büyükelçiliğinden transit geçiş vizesi almaları zorunludur. Aynı durumdaki vatandaşlarımızdan Romanya-Bulgaristan güzergâhını takip ederek Türkiye’ye yolculuk etmek isteyenlerin ise, her iki ülke temsilciliğinden de transit vizesi almaları gerekmekte ve bu birkaç gün sürebilmektedir. Dönüşlerinde ise, ikamet ettikleri ülke temsilciliklerine müracaatla vize almaları gerekmektedir.

Macaristan’a giriş yapılan belli başlı sınır kapıları ile güzergâhlar aşağıdadır

Avusturya-Macaristan

  • Hegyeshalom, Sopron, Kophaza, Rabafüzes ve Köszeg
    (Fertöd, Bucsu sınır kapısı ise ana yol dışında yer aldığı için önerilmemektedir).

Macaristan-Sırbistan

  • Röszke, Tompa veya Herszegszanto sınır kapıları.

(DİKKAT: Ásotthalom-Backi Vinogradi, Bácsalmás – Bajmok, Hercegszántó - Bački Breg, Tiszasziget – Dala gibi küçük sınır kapılarından 07.00-19.00 SAATLERİ ARASINDA YALNIZCA AB ÜYESİ ÜLKE VATANDAŞLARININ GEÇİŞLERİNE İZİN VERİLMEKTEDİR)

Macaristan-Romanya

· Nagylak, Battonya, Gyula, Artand veya Csengersima sınır kapıları.

Avusturya üzerinden gelerek Hegyeshalom veya diğer kapılardan Macaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın, M1 otoyolunu izleyerek M5 otoyolu üzerinden Sırbistan sınırına (Macar tarafı Röszke / Sırbistan tarafı Horgos) gitmeleri önerilmektedir. M5 Sırbistan sınırına kadar otoyola dönüştürülmüştür. Öte yandan ilgili Macar makamları, Macaristan-Sırbistan sınırında iki kapı bulunduğunu, otoyol çıkışı üzerinde bulunan Röszke sınır kapısının çok yoğun olabildiğini, yığılmaların önlenmesi bakımından vatandaşlarımızın 55 km uzaklıkta bulunan Tompa sınır kapısını da kullanabileceklerini bildirmektedirler.

2024 YILI İÇİN GEÇERLİ OTOYOL ÜCRETLERİ

Otoyollarda seyahat edebilmek için, bandrol (vignette/matrica) alınması zorunludur.

M0 (Budapeşte Çevre Yolu), M1, M3, M5, M6 ve M7 No.lu otoyollarda ücret uygulaması bulunmaktadır. Bu yollarda, ”vignette” (bandrol) satın alınması ve fişinin (kanunen 5 yıl süreyle saklanması zorunludur) muhafaza edilmesinin isabetli olacağı değerlendirilmektedir.

Bandrol, benzin istasyonlarından veya https://nemzetiutdij.hu/ adresinden temin edilebilmektedir.

Bahsekonu “vignette”nin otoyola girişten itibaren 60 dakika içinde alınması gerekmektedir.

Bandrol (vignette/matrica) Avro ile de satın alınabilmektedir. Bandrolun Avro karşılı bedeli EUR/HUF günlük kur esas alınarak hesaplanmaktadır.

Güncel EUR/HUF kur bilgisine Macaristan Merkez Bankasının https://www.mnb.hu/web/fooldal adresindeki web sitesinden öğrenilmesi mümkündür.

D1 Kategori: (Binek ve 3,5 tona kadar motorlu araçlar)

D1 M Kategori (Motosiklet için)

Günlük : 2.570 HUF (Aynı gün/tarih saat 23:59’a kadar gereçrli)

Haftalık : 3.200 HUF

Aylık : 5.180 HUF

Yıllık : 57.260 HUF

D1 Kategori (Otomobil için) :(3,5 tona kadar araçlar için, en fazla 7 kişilik)

Günlük : 5.150 HUF (Aynı gün/tarih saat 23:59’a kadar geçerli)

Haftalık : 6.400 HUF (10 gün süreyle geçerlidir)

Aylık : 10.360 HUF

Yıllık : 57.260 HUF

D2 Kategori (3,5 tona kadar araçlar için, 7 kişilikten fazla)

Günlük : 7.310 HUF

Haftalık : 9.310 HUF (10 gün süreyle geçerlidir)

Aylık : 14.670 HUF

Yıllık : 81.280 HUF

B2 Kategori :(Otobüsler için geçerli)

Günlük : -

Haftalık : 20.640 HUF (10 gün süreyle geçerlidir)

Aylık : 25.150 HUF

Yıllık : -

U Kategori :(D2 ve B2 araçların dorseleri için )

Günlük : 5.150 HUF

Haftalık : 6.400 HUF

Aylık : 10.360 HUF

Yıllık : 57.260 HUF

BANDROL (VİGNETTE/MATRİCA) OLMADAN OTOYOL KULLANIMI DURUMUNDA UYGULANAN CEZA MİKTARLARI

D1 : 21.830 HUF (60 gün içinde ödenmesi şartıyla)

60 günden sonra ödenirse 87.270 HUF


B2 : 98.160 HUF (60 gün içinde ödenmesi şartıyla)

60 günden sonra ödenirse 392.610 HUF

Ceza tutarı bandrol kontrolü yapan görevli memur veya trafik polisi tarafından belirlenmekte olup cezaların 30 gün içinde verilen posta kuponu ile Macaristan'daki postanelere ödenmesi gerekmektedir.

HU-GO SİSTEMİ: (Taşımacılık şirketleri içindir)

3,5 ton ve üzerindeki karayolu taşıtları (otobüs hariç), güzergâh ve kilometreye göre değişen miktarlarda ücret tahsil edilen “HU-GO” isimli elektronik geçiş sistemine tabidir. Sistem hakkında Türkçe dil desteği de bulunan https://www.hu-go.hu/articles/category/aktulis adresindeki web sitesinden bilgi edinilmesi mümkündür.

“HU-GO” elektronik geçiş bileti alınmaması veya geçersiz biletle seyahat edildiğinin tespit edilmesi halinde, 39.000 HUF (yaklaşık 100 Avro) ile 234.000 HUF (yaklaşık 600 Avro) ceza uygulanmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak otoyollarda ve tali yollarda kameralarla sıkı kontroller mevcuttur.

BIREG SİSTEMİ: (Taşımacılık şirketleri içindir)

Macaristan Hükümeti taşımacılık şirketleri için 1 Şubat 2021 tarihinden itibaren elektronik lisans kayıt yükümlülüğü (BIREG) sistemini başlatmıştır.

Nakliyecilerimizin Macaristan’a girmeden önce sisteme giriş yaparak istenilen tüm bilgileri eksiksiz doldurmaları gerekmektedir. Sisteme kayıt yaptırmadan veya hatalı kayıtla ülkeye giriş yapanlara para cezası uygulanmaktadır.

Bilgi ve kayıt için: https://www.hu-go.hu/articles/category/aktulis adresindeki web sitesinin ziyaret edilmesi mümkündür.

GÜMRÜKLER:

Yabancıların, Macaristan’a giriş veya çıkışta beyan etmeden taşıyabilecekleri döviz miktarı, kişi başına 9.999 Avro veya karşılığı dövizdir. 10.000 Avro veya bunu aşan miktarların, ülkeye girişte beyan edilmesi gerekmektedir.

Ülkeye karayolu ile gelinmesi halinde, değeri 300 avro, havayoluyla gelinmesi halinde ise değeri 430 avrodan fazla olan altın, mücevher gibi ziynet eşyalarının da beyan edilmesi zorunludur. 15 yaşın altındaki yolcular ülkeye hangi yolla giriş yaparlarsa yapsınlar, beraberlerinde en fazla 150 avro değerinde eşya getirebilmektedirler. Bu miktarlardan fazla olan eşyanın beyan edilerek gümrükte vergisinin ödenmesi gerekmektedir.

Karayolundan (araba veya tren ile) ülkeye girişlerde ise kişi başına (17 yaş ve üzerindeki kişiler) 40 adet sigara (2 paket), 20 adet, her biri 3 gr’dan ağır olmayan sigarello veya 10 adet puro veya 50 gramlık kıyılmış tütüne izin verilmektedir.

Vatandaşlarımızın Türkiye’den dönüşlerinde, kışlık ihtiyaç olarak tüketecekleri, pirinç, bulgur, kuru bakliyat türü gıda maddelerini yanlarında çok miktarda getirdikleri, Macar gümrük yetkililerinin bu gıda maddelerinin belli miktar üzerindeki kısmına izin vermeyebildikleri bilinmektedir. Gümrük yetkilileri vatandaşlarımızdan sözkonusu fazla gıda maddelerini bir yere dökmelerini veya güzergâh değiştirerek Macaristan dışındaki başka bir yoldan gitmelerini önerebilmektedir.

Ev hayvanları için aşı karnesi ibrazı yeterli olmayıp veterinerlerden temin edilen "PET PASSPORT" ve hayvanların boynuna takılan kimlik çipinin(yonga) ülkeye girişte ibraz edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, havaalanı gümrük girişlerinde kişi başına (17 yaş ve üzeri) en fazla 200 adet sigara (1 karton) veya 50 adet puro veya 100 adet küçük puro (3 gr/adet) veya 250 gram tütün veya limitleri aşmamak üzere kıyılmış tütün, 4 litre üzüm şarabı, 16 litre bira ve 1 litre sert içki (alkol oranı %22’den fazla olan) ya da 2 litre sert olmayan (alkol oranı %22’den az olan likör, şampanya gibi) içkinin ülkeye girişine izin verilmektedir.

Son gelişmeler hakkında aşağıdaki internet adresinden bilgi alınabilir:

https://nav.gov.hu/kiadvanyok/utastaj/magyarnyelvu-utastajekoztato

Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için gümrük girişlerinde her konuda eksiksiz beyanda bulunmaları büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde, limiti aştığı halde beyan edilmeyen para, ziynet ve eşyalara el konulması, konunun mahkemeye intikal etmesi ve vatandaşlarımızın yüksek para cezalarının yanı sıra mahkeme masrafları ve avukatlık ücreti de ödemeleri gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınması sözkonusu olabilecektir.

Schengen bölgesi sınır kapılarında dağıtılan ve bahsekonu gümrük uygulamalarını içeren çok dilli kitapçıkta da Türkçe açıklamalar yer almaktadır.

Olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi bakımından, sınır geçişlerinde vatandaşlarımızın bahsekonu kural ve uygulamaları dikkate almaları önem taşımaktadır.

Macar gümrük kapıları iletişim numaraları :


Macaristan – Avusturya


Sabit gümrük yoktur. Mobil gümrük grubu çalışmaktadır.
Bu gruplar aşağıdaki merkezlere bağlıdır:


Györ : 0036 96-513 950, 0036 96-513 951, 0036 96- 513 955
Szombathely : 0036 94-500 960

Sopron : 0036 99-512 640


Macaristan – Romanya


Battonya : 0036 68-457 608

Gyula : 0036 66-560 560, 0036 66- 560 566

Mehkerek : 0036 66-278 655

Artand : 0036 54-542 000

Nagylak : 0036 62-515 630, 0036 62-515 632


Macaristan - Sırbistan


Hercegszanto : 0036 79-454 151

Tompa : 0036 77-552 200

Röszke : 0036 62-573 200, 0036 62- 573-205

YOL GÜVENLİĞİ:

Macaristan’da şehirlerarası yollar genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, zaman zaman gasp olaylarına rastlanabilmektedir. Vatandaşlarımızın seyahatleri sırasında pasaport, para, ruhsat, ehliyet ve benzeri değerli eşyalarının güvenliğine dikkat etmeleri, özellikle park yerlerinde, araç içinde görünür şekilde bırakmamaları ve araç hırsızlığına karşı dikkatli olmaları tavsiye olunur

Özellikle Haziran-Ağustos aylarında vatandaşlarımızın, Macaristan üzerinden karayoluyla seyahat ettikleri dönemde, otoyol ve şehirlerarası yollarda faaliyet gösteren yankesicilere dikkat etmeleri gerekmektedir. Nitekim uluslararası yollarda faaliyet gösteren yankesiciler kendi araçlarıyla vatandaşlarımızın araçlarına çarparak dikkatlerini dağıtmakta ve araçta bulunan kıymetli eşyaları çalabilmektedirler. Bir diğer yöntemde ise soyguncular, vatandaşlarımızın araçlarının arka lastiğinin patladığını kendi araçlarından işaretlerle anlatarak durmalarını ve dikkatlerinin lastiğe odaklanmasını sağlamakta, bu arada bir diğer soyguncu araca ters taraftaki diğer kapıdan girerek kıymetli eşyaları çalmaktadır.

Kaza halinde, vatandaşlarımızın, tercüman olmadan ifade vermemeleri ve herhangi bir belgeye imza atmamaları isabetli olacaktır.

TRAFİK ve YOL DURUMU:


Otoyol ve diğer yolların durumu genellikle iyidir.


Hız sınırları :

Otoyollarda : 130 km/ saat

Şehirlerarası yollarda : 110 km/ saat

Şehir dışı yollarda : 90 km/saat

Şehir içi yollarda : 50 km/ saat

Genel Trafik Kuralları

Hız sınırı, emniyet kemeri, trafik ışıklarına uymama (kırmızıda geçme) ve alkollü araç kullanma konularında kural ihlali yapılması halinde, trafik kontrolleri sırasında olay yerinde 13.000 HUF (yaklaşık 30 Avro) ila 130.000 HUF (yaklaşık 300 Avro) arasında para cezası uygulamaktadır.

Trafik görevlilerinin cezanın ödenmesine kadar araca el koyma ve çekici vasıtasıyla çektirme yetkileri mevcuttur.

Sürücü, trafik görevlileri tarafından uygulanan ceza miktarı, aracın çekileceği mahal ve oraya ulaşım yolları, sürece ilişkin yasalar hakkında bilgilendirilir. Sürücüye Macarca, İngilizce, Almanca veya Rusça dillerinden birinde yazılı bilgi verilir.

Trafik görevlileri tarafından araca el konulmasına karar verilmesi halinde, araç ruhsatına araç ile birlikte el konulur. Cezanın ödenmesinin ardından araç ve ruhsat sahibine iade edilir. Yabancı bir makam tarafından verilmiş ruhsatların cezanın ödenmesi suretiyle üç gün içinde geri alınmaması halinde, ruhsat tanzim eden ilgili ülke makamlarına gönderilir, araca ise el konulur.

Trafik kontrolleri sırasında sürücülerin ya da araç sahiplerinin geçmiş döneme ait ödenmemiş trafik cezalarının bulunduğu tespit edilirse, araca el konulur.

Ayrıca ceza ödenmediği takdirde, araca Macaristan'a giriş yasağı uygulanmakta ve Macaristan’dan transit geçiş mümkün olamamaktadır.

Ağır yaralı veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, hapis cezası verilmesi söz konusudur.

Kaza durumunda, tarafların birbiriyle anlaşmaları halinde dahi, polis ve ambulansın birlikte çağrılması gerekmektedir.

Trafik kurallarının ihlali halinde polis para cezası yazmakta ancak bu cezaları tahsil etmemektedir. Cezaların, verilen posta kuponu ile Macaristan'daki postanelere yatırılması gereklidir.

Trafik ceza miktarları şöyledir;

Emniyet şeridini kullanmak :

Otoyollarda emniyet şeridinin kullanımı yasaktır. Emniyet şeridinin kullanılması durumunda uygulanan ceza 130.000 HUF (Yaklaşık 300 Avro)dur.

Emniyet kemeri :

Araç hareket halindeyken ön ve arka koltuklarda oturan her yolcunun emniyet kemeri kullanması zorunludur. Emniyet kemeri kullanılmadığının tespiti halinde, kullanmayan yolcuya uygulanan ceza miktarları şöyledir;

- Şehir içinde : 13.000 HUF

- Şehir dışı yollarda : 19.000 HUF

- Otoyol : 26.000 HUF

Emniyet kemeri takmayan bir yolcunun kesilen cezaya itiraz etmesi halinde polis, hazırlayacağı tutanağa kişinin irtibat bilgilerini kaydederek geçişine müsaade eder ve konuyu mahkemeye intikal ettirir. Uygulamada mahkemeler, bu cezayı kişinin gıyabında aynen geçerli saymakta, 30 gün içinde ödenmemesi halinde ise ülkeye giriş yasağı getirilmektedir.

Cep telefonu kullanımı :

Araç sürücülerinin, araç hareket halindeyken cep telefonu kullanması yasaktır. Kuralın ihlalinde, 30.000 HUF (yaklaşık 80,00 Avro) ceza uygulanır. Cezaya itiraz edilmesi halinde, polis tutanak düzenleyerek sürücünün geçişine izin verir. Bu durumda, ceza miktarı ikiye katlanır. Cezanın 30 gün içinde ödenmemesi halinde, sürücüye Macaristan’a giriş yasağı verilir ve bu yasak, ceza ödeninceye kadar kaldırılmaz.

Araç farı kullanımı :

Şehir dışı yollarda, her türlü iklim şartlarında, araçların 24 saat far yakma zorunluluğu vardır.

Gündüz görüş mesafesinin uygun olduğu durumlarda (kar yağışı, sis, yağmur olmaması vb.) far yakma, şehir içinde zorunlu değildir. Şehir dışında ise gece-gündüz far kullanımı zorunludur. Kurala uyulmaması halinde ceza miktarı, polisin takdir yetkisine bağlı olarak 13.000-65.000 HUF arasında uygulanır.

Öte yandan, Macar makamları son dönemde çevreyi kirletenlere ceza uygulamaya başlamıştır. Çevreyi kirletenler sözlü olarak uyarılmakta veya bu kişilere, 65.000 forinte (yaklaşık 150 Avro) varan miktarlarda para cezası uygulanabilmektedir.

Lüzumlu Telefonlar :


İmdat telefonları:

Genel : 112

Polis : 107

İtfaiye : 105

Cankurtaran Ambulans : 104

Macar Otomobil Kulübü : 188

Havalimanı Santral : 0036-1-296 96 96 (Budapeşte-Liszt Ferenc)

THY Budapeşte Ofisi : 0036-1-266 42 91

THY Havalimanı Ofisi : 0036-1-296 80 79

Macaristan'da konaklayacak, gezecek vatandaşlarımıza uyarılar (*):

· Macaristan’ı gezmek ve bu ülkede konaklamak isteyen vatandaşlarımızın aşağıdaki hususlarda dikkatli olmalarında yarar görülmektedir.

· Otobüs, metro, tramvay, alışveriş merkezleri, stadyum, hastane, tören alanları ve şehrin turistik bölgeleri gibi yerlerde yankesicilere karşı dikkatli olunması, vatandaşlarımızın cüzdanlarında fazla para bulundurmamaları, zorunlu hallerde beraberlerindeki nakit paranın tamamını tek bir yerde tutmak yerine, güvenlik amacıyla küçük miktarlarda farklı yerlerde muhafaza edilmesi önemlidir. Alınabilecek bir diğer önlem de, para yerine kredi kartı, çek gibi alternatif ödeme araçlarının tercih edilmesidir.

· Vaci Sokağı (Vaci utca) ve Katedral bölgesi gibi turistlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde hırsızlık, soygun ve gasp olayları sıkça yaşanmaktadır. Soyguncular/gaspçılar, kendilerini “sivil polis” olarak tanıtmak suretiyle turistlerden kimlik sormakta, daha sonra “uyuşturucu şüphesi” olduğunu ifade ederek cüzdan kontrolü talep etmektedir. Yardımcı olan ikinci şahsın kurbanın dikkatini dağıtmasından faydalanarak da cüzdan veya çantadaki para ve diğer kıymetli eşyalar çalınmaktadır. Kendilerini “sivil polis” olarak tanıtan kötü amaçlı bu kişilere karşı dikkatli olmak gerekmektedir.

· Şehrin değişik yerlerindeki turistik lokanta/bar/cafe gibi mekânlarda mutlak surette fiyat kontrolü yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde, ödeme güçlüğü yaratabilecek şişirilmiş faturalarla karşılaşılması muhtemeldir.

· Vatandaşlarımızın lokanta, bar, cafe gibi yerlerde beraberlerindeki çanta veya diğer eşyaları sandalyenin arkasına asmak yerine göz önünde bulundurmaları, kısa süreli de olsa, masadan ayrılmaları gerektiğinde beraberlerinde götürmeleri önerilir.

· Özellikle turistik bölgelerde çalıntı veya taklit “ucuz” cep telefonu satıcılarına itibar edilmemesi isabetli olacaktır.

· Metro, tramvay, otobüs gibi toplu taşım araçlarının kullanımında bilet alınması yeterli değildir. Bu biletlerin bilet okuma cihazlarında okutmak suretiyle (validate) geçerli hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda oldukça sık kontrol yapılmaktadır. İhlal halinde 25.000 HUF (yaklaşık 60 Avro) ceza sözkonusudur. Cezanın olay yerinde veya 2 gün içinde ödenmesi durumunda 12.000 HUF olarak uyguanmaktadır.

· Vatandaşlarımızın taksiye binmeleri durumunda, araç plakasını bir yere kaydetmeleri ya da fotoğrafını çekmeleri, gerektiğinde taksi şoförüne veya çalıştığı şirkete ulaşılabilmesi bakımından yararlı olabilecektir.

· Vatandaşlarımızın buna benzer olaylara maruz kalmaları halinde, konuyu polise intikal ettirmek suretiyle alacakları raporu Büyükelçiliğimize iletmeleri ve gerektiğinde, 7/24 yardım talebinde bulunmaları mümkündür.

(*) (Yukarıda kayıtlı bilgiler normal şartlarda geçerli olup, güncel durum hakkında Büyükelçilik duyurularına göre hareket edilmesi gerekmektedir)

· Büyükelçiliğimiz irtibat bilgileri aşağıda sunulmuştur:

- Tel : +36 1 478 91 30 (mesai saatlerinde)

- Tel : +36 1 478 91 00 (mesai saatleri haricinde)

- Tel: +36 70 355 72 33 (Nöbetçi acil durum hattı)

- Faks : +36 1 341 04 56

- e-posta: embassy.budapest@mfa.gov.tr

- Adres: 1062 Budapest, Andrássy út. 123