Mali'nin Ekonomisi

Mali ekonomisi temel olarak tarıma, özellikle de altın ve pamuk ihracatına (yaklaşık olarak ihracatının % 70'ı) dayanmaktadır. Afrika’da en fazla altın üretilen üçüncü ülke olan Mali’nin ekonomisi altın fiyatlarının uluslararası piyasalardaki dalgalanmalarına karşı oldukça hassastır. Mali’nin altın üretimi yıllık 50 ton civarındadır.

Topraklarının % 65’i çöl olan Mali’de tarım üretimi, ülkeyi boydan boya geçen Nijer Nehri deltasında yoğunlaşmıştır. Ekilebilir alan toplan yüzölçümün %33’ünü oluşturmaktadır. Çalışan nüfusun % 80'i tarım ve balıkçılık sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Mali’nin başlıca tarım ürünleri, tahıl, pirinç, pamuk, yer fıstığı, şeker kamışı ve çeşitli meyve ve sebzelerdir. Hayvancılık da ekonominin gelişen bir diğer alanını oluşturmaktadır.

Mali’de altın yanısıra fosfat, kaolin, tuz, kireçtaşı ve uranyum üretimi de mevcuttur. Ancak boksit, demir, manganez, kalay ve bakır yatakları keşfedilmiştir.

Denize kıyısı olmamakla birlikte, Afrika’nın üçüncü en uzun nehri Nijer’de tatlı su balıkçılığı yaygındır.

Kuzey bölgelerinde UNESCO Dünya Miras Listesindeki yerlerde turizm sektörü önemli sayılabilecek fırsatlar sunmakla birlikte ve büyük yatırımlar yapılmasına rağmen güvenlik sorunları nedeniyle bu sektörde yeterli gelişim sağlanamamıştır.

Mali ihraç ürünlerinin başında altın cevheri yanısıra, pamuk, canlı hayvan, hayvan derisi, sürüngen (yılan, timsah) derileri, tuz ve kireçtaşı gelmektedir. İthal ettiği ürünlerin başında ise ulaşım araçları ve yedek parçaları, makineler, elektrikli ve elektronik araçlar, kimyasal maddeler, petrol ürünleri, gıda maddeleri ve ilaç bulunmaktadır.

Mali; Dünya Bankası, IMF, Arap Kalkınma Bankası, Afrika Kalkınma Bankası, Avrupa Birliği, ABD ve Japonya gibi ülkelerden ve Arap ülkelerinin çeşitli fonlarından önemli yardım ve destekler almaktadır.

Denize kıyısı olmayan bir ülke konumundaki Mali, ithalat ve ihracatında deniz limanlarına sahip komşularına bağımlıdır. Günümüzde Mali dış ticaretinin % 50’si Dakar (Senegal), % 20’si Abidjan (Fildişi Sahili), geriye kalan % 30 ise Tema (Gana), Lome (Togo) ve Konakri (Gine) limanları üzerinden yapılmaktadır.

Mali’nin de üyesi olduğu UEMOA’nın ortak para birimi FCFA’dır. Fransa hazinesi FCFA’nın konvertibilitesini sınırsız olarak garanti etmektedir. 1 Ocak 1999 tarihinden beri 1euro=655,957 FCFA paritesi üzerinden işlem yapılmaktadır.