Meksika'nın Siyasi Görünümü

Meksika, 31 eyalet ve özerkliğe sahip başkent Meksika Şehri’nden (federal bölge) oluşan, temsili sisteme dayalı ve Başkanlık sistemiyle yönetilen federal bir cumhuriyettir. Devlet Başkanı, 6 yılda bir yenilenen seçimlerle ve bir dönemle sınırlı olmak üzere halkoyuyla seçilmektedir. Bakanlar Kurulu üyeleri Devlet Başkanı tarafından belirlenmektedir.

Meksika’da yasama organı, Senato ve Temsilciler Meclisi’nden oluşan iki kanatlı Kongre’dir. Üst kanat olan Senato, 6 yıllığına seçilen 128 senatörden oluşmaktadır. 500 üyeli ve üyelerinin tamamı 3 yılda bir yenilenen Temsilciler Meclisi ise alt kanadı oluşturmaktadır.

Meksika’da 1929 yılında kurulan merkez eğilimli ve Sosyalist Enternasyonal üyesi Kurumsal Devrimci Parti (PRI) 2000 yılına kadar kesintisiz 71 yıl iktidarda kalmıştır. 2000 yılında yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerini merkez sağ Ulusal Hareket Partisi (PAN) adayı Vincente Fox kazanmış ve PRI iktidarına son vermiştir. 2006 – 12 döneminde de PAN Partisi, Cumhurbaşkanı Felipe Calderon önderliğinde iktidarını sürdürmüş, 2012’de ise PRI, Enrique Peña Nieto ile Cumhurbaşkanlığını geri almıştır.

Meksika'daki son Devlet Başkanlığı ve Kongre seçimleri ile yerel seçimler 1 Temmuz 2018’de gerçekleştirilmiştir. Devlet Başkanlığı seçimini, oyların yüzde 53,8’ini alan, merkez sol görüşlü Ulusal Yenilenme Hareketi (Morena) Partisinin başını çektiği ittifak adayı Andres Manuel Lopez Obrador kazanmıştır.

Lopez Obrador’un önderlik ettiği ittifak, 500 üyeli Temsilciler Meclisi’nde ve 128 üyeli Senato’da da salt çoğunluğu elde etmiştir. Söz konusu ittifak, aynı gün yapılan yerel seçimlerde de Eyalet Valiliklerinin çoğunluğunu elde etmiştir.