Nauru'nun Siyasi Görünümü

Batı Pasifik'te bir mercan adası olan Nauru Cumhuriyeti, dünyanın en küçük ülkelerinden biridir.

1947 yılında Birleşmiş Milletler’in vesayeti altında Avustralya idaresine verilen Nauru, 31 Ocak 1968 tarihinde bağımsızlığına kavuşmuş ve 1 Mayıs 1999 tarihinde dünyanın en küçük ada cumhuriyeti olarak BM üyesi olmuştur.

Nauru Parlamenter Başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. Cumhurbaşkanı parlamento üyesi olup, parlamento tarafından üç yıllık bir dönem için seçilmektedir.

Nauru’da siyasi parti geleneği bulunmamakta, birçok milletvekili bağımsız olarak aday olmaktadır. Parlamento 19 milletvekilinden oluşmaktadır. Parlamento seçimleri üç yılda bir gerçekleştirilmektedir. Ülkede siyasi parti geleneği zayıftır.

Ülkede 1980’lerin ortasından itibaren fosfat madeninden elde edilen gelirin azalması ile birlikte siyasi istikrarsızlık başlamış, iktidara gelen hükümetlerin birçoğu güven oylamalarına maruz kalmıştır.

Nauru'da son parlamento seçimleri 24 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Seçimlerin ardından bağımsız milletvekili Russ Kun Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Adıgeçen aynı zamanda Dışişleri ve Ticaret Bakanlığını da yürütmüştür.

Öte yandan, Nauru Parlamentosunda 25 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen gensoru oylaması sonucunda Russ Kun Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmış olup, 30 Ekim’de Parlamento'da düzenlenen seçimler sonucunda, 10 oy alan ve geçmişte Maliye ve Adalet Bakanlıkları ile Parlamento Başkanlığını da yürüten David Adeang 8 oy alan rakibi Delvin Thoma'yı geride bırakarak yeni Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Cumhurbaşkanı Adeang kabinesini açıklamış olup, Kamu Hizmeti, Maliye ve Sürdürülebilir Kalkınma, Çokkültürlülük ve çeşitli kamu iktisadi teşebbüslerinden sorumlu Bakanlıkları uhdesine almıştır. Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’nı ise 2019-2022 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüş olan Lionel Aingimea üstlenmiştir.