Libya’da Ulusal Geçiş Konseyi’nin ülke genelinde büyük ölçüde kontrolü sağlaması ile, Libya halkının, yıllardır özlemini çektiği özgürlük, adalet ve demokrasiye ulaşmak amacıyla verdiği uzun ve meşakkatli mücadelede tarihi bir dönüm noktasına varılmıştır.
Türkiye Ulusal Geçiş Konseyi’ni Libya Devleti ve halkının meşru tek temsilcisi olarak görmekte, Konseyi güçlü bir şekilde desteklemektedir.
Dost ve kardeş Libya’da meydana gelişmeler ışığında, uluslararası toplumun Libya halkının desteklenmesine yönelik çabalarının daha etkili şekilde sürdürülmesi amacıyla 2009 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Kararı 16 Eylül 2011 tarihinde kabul edilmiştir.
Libya’nın doğal kaynaklarının Libya halkına iadesinin ve halkın istifadesine sunulmasının esas olduğuna inanan Türkiye, son BMGK kararını bu yönde atılmış bir adım olarak değerlendirmektedir.
Sözkonusu kararın, Libya’daki anayasal demokrasiye geçiş sürecinin Ulusal Geçiş Konseyi’nin öncülüğünde başarıyla tamamlanmasına ve Libya’nın kurumsal yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma sürecine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.
BM Şartı’nın 7. Bölümü çerçevesinde kabul edilmesi nedeniyle uluslararası toplum bakımından bağlayıcı olan 2009 sayılı Karar ile Libya’ya halihazırda uygulanmakta olan yaptırımların yasal çerçevesini çizen 1970 ve 1973 sayılı BMGK Kararları’nın icraya yönelik bazı maddelerinde kısmen değişikliğe gidilmekte, ayrıca ilave düzenlemeler getirilmektedir.
Libya’nın egemenliğinin, bağımsızlığının, toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin öneminin vurgulandığı Karar’da;
- İlk aşamada üç aylık bir dönem için kamu düzenin tesisi, ülkede kapsamlı siyasi diyaloğun başlatılması, insan haklarının korunması ve ekonomik kalkınma sürecine destek olmak amacıyla bir “BM Destek Misyonu” (UNSMIL) konuşlandırılması öngörülmekte,
- Libya’ya yönelik silah ambargosu muhafaza edilmekte, Libya’ya ait yurtdışındaki mal varlıklarına yönelik kısıtlamalara esneklikler getirilmekte,
- NATO’nun gözetiminde sivillerin korunması amacıyla sürdürülmekte olan uçuşa yasak bölge uygulamasının koşullar elverene kadar muhafaza edilmesi öngörülmekte,
- Libya’da sicile kayıtlı hava araçları için getirilmiş uçuş yasaklarının kaldırılmasına hükmedilmektedir.
Türkiye, siyasi geçiş ve kurumsal yeniden yapılanma sürecine girmekte olan Libya’da “BM Destek Misyonu” konuşlandırılmasını memnuniyetle karşılamakta olup, BM’den gelecek çağrılar doğrultusunda bu misyona katkıda bulunmaya hazırdır.
Libya’ya uygulanmakta olan yaptırımların koşullar elverdiğinde tamamen kaldırılmasını destekleyen ülkemiz, 2009 sayılı yeni BMGK Kararı uyarınca gerekli ulusal düzenlemeleri yapacak ve hür, demokratik ve birleşik yeni bir Libya’nın kuruluşuna giden mevcut süreçte dost ve kardeş Libya halkına verdiği desteği kararlılıkla sürdürecektir.