Saint Vincent ve Grenadinler'in Ekonomisi

GSYİH (2021): 889 milyon ABD Doları

Kişi başına GSYİH (2021): 7.996 ABD Doları

GSYİH Büyüme Hızı (2021): % 0,7

Enflasyon Oranı (2021): %1,6

İşsizlik Oranı (2021): %21,62

İhracatı (2021): 125,7 milyon ABD Doları

İthalatı (2021): 415,7 milyon ABD Doları

İkili ticaret hacmimiz (2021): 6,37 milyon ABD Doları

İhracatımız (2021): 6,37 milyon ABD Doları

İthalatımız (2021): 0,01 milyon ABD Doları

Saint Vincent ve Grenadinler, sınırlı kaynaklara ve az sayıda nüfusa sahiptir. Ülke ekonomisinin başlıca sektörleri turizm, tarım ve inşaattır. Başlıca tarımsal faaliyet muz yetiştiriciliğidir. Turizm ve tarım sektörlerinin iklim koşullarına ve piyasadaki fiyat dalgalanmalarına duyarlı olması, ekonomiyi olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle son dönemde tropikal kasırgaların muz üretimini olumsuz yönde etkilemesi üzerine Hükümet, tarımda çeşitliliği arttırmaya yönelmiştir.

C-19 pandemisi devam ederken, 2021 yılında meydana gelen yanardağ patlaması ve sonrasında yaşanan sel ve diğer doğal afetler ülkeyi ekonomik ve sosyal anlamda sıkıntıya sokmuş, turizm sektörü durma noktasına gelmiştir. Hükümet, afetlerin ve salgının meydana getirdiği zararların telafisi üzerinde çalışmaktadır.

Almanya ve İngiltere ile yatırım, Kosta Rika ve Dominik Cumhuriyeti ile serbest ticaret anlaşması bulunan Saint Vincent ve Grenadinler, Karayipler Forumu (CARIFORUM) ülkeleri ile AB arasında imzalanan Ekonomik İşbirliği Anlaşması’na da taraftır. Ayrıca, Venezuela ve Kolombiya ile Tercihli Ticaret Anlaşmaları bulunmaktadır.

Saint Vincent ve Grenadinler, CARICOM, ACS, Doğu Karayip Devletleri Örgütü’ne (OECS) ve Doğu Karayipler Merkez Bankası’na üyedir. Saint Vincent ve Grenadinler’de üretilen veya birleştirilen ürünlerin bir kısmı, ABD’nin girişimiyle geliştirilen Karayip Körfezi Girişimi (CBI) ve Kanada’yla İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri arasında imzalanan CARIBCAN Anlaşması çerçevesinde ABD ve Kanada pazarlarına gümrüksüz girebilmektedir.

Saint Vincent ve Grenadinler, Venezuela önderliğinde oluşturulan “Bizim Amerikan Halkları için Bolivarcı İttifak”a (ALBA) 24 Haziran 2009 tarihinde üye olmuştur.