Trinidad ve Tobago 'nun Ekonomisi

GSYİH (2022): 22,57 milyar ABD Doları

Kişi başına GSYİH (2022): 16.000 ABD Doları

GSYİH Büyüme Hızı (2021): -% 1

Enflasyon Oranı (2021): % 1

İşsizlik Oranı (2021): % 4,8

İhracatı (2020): 12,5 milyar ABD Doları

İthalatı (2020): 4,8 milyar ABD Doları

İkili ticaret hacmimiz (2021): 119,4 milyon ABD Doları

İhracatımız (2021): 96,5 milyon ABD Doları

İthalatımız (2021): 22,9 milyon ABD Doları

Trinidad ve Tobago, Karayip ülkeleri arasında en gelişmiş sanayiye sahip ülkedir. Enerji sektörü 100 yıldan fazladır ülkenin belkemiğini oluşturmaktadır. Ülkede zengin petrol ve doğal gaz kaynakları bulunmakta, enerji sektörü GSYH’sinin yaklaşık % 40’ını ve ihracatın % 80’ini oluşturmaktadır. Trinidad ve Tobago, dünyanın beşinci büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçısıdır. Başlıca ticaret ortakları ABD, Arjantin, Brezilya, Şili ve Kolombiya’dır.

Son dönemde petrol fiyatlarındaki düşüş, ülke ekonomisini de olumsuz etkilemiştir. 2016 yılında enerji sektörü % 10,4, petrokimya ürünleri üretimi % 2,3 oranında azalmış ve ekonomi % 4,9 oranında küçülmüştür. 2017 yılında ülkeye giren doğrudan yabancı yatırımlarda ve petrol fiyatlarında artış olması, ödemeler dengesini olumlu yönde etkilemiş ve ekonomi toparlanmaya başlamıştır. Ancak, küresel petrol fiyatlarının düşmesi ve 2020’den sonra pandeminin getirdiği olumsuzluklar ekonomik sıkıntılara ve işsizliğe yol açmıştır. 2022 yılında petrol fiyatlarının artmasıyla, bütçe 14 yıldan beri ilk defa fazla vermiştir. Hükümet, ekonominin enerji sektörüne bağımlılığını azaltmayı ve istikrarlı bir büyüme oranı sağlamayı amaçlamakta, bu çerçevede geleneksel üretim, yeni teknolojiye dayalı sanayi, turizm, yatçılık, balıkçılık, mali hizmetler ve tarım sektörleri ile küçük işletmeleri geliştirmek istemektedir. Ancak, pandemi dönemi ve sonrası, ekonomik çeşitlilik konusunda hala adım atılması gerektiğini göstermiştir. Dijitalleşmedeki eksiklikler de pandemi sırasında daha belirgin olmuş ve bu yönde ilerleme sağlanması için çalışmalara başlanmıştır.

Trinidad ve Tobago, uzun süre uluslararası işletmeler için verimli bir yatırım yeri olarak öne çıkmış, böylelikle Karayipler ve Latin Amerika'da en yüksek kişi başına düşen gelire sahip ülke olmuştur. Düşük enflasyonu, diğer bölge ülkelerine göre istikrarlı ekonomisi ve yerel olarak düzenlenmiş güçlü finansal sistemiyle ülke yabancı yatırımcıları çekmiş, bu nedenle "Karayiplerin Finans Merkezi" olarak adlandırılmıştır. Trinidad ve Tobago’da hizmet, üretim, finans ve enerji sektörlerinde Fujitsu, Microsoft, IBM, Baroda Bankası, Nestle, Johnson & Johnson, Arcellor Mittal ve BP başta olmak üzere, 400'den fazla çokuluslu şirketin faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Son yıllarda, TT ekonomisindeki durgunluk ve bölgede diğer bazı aktörlerin ortaya çıkması, TT’ye gösterilen uluslararası ilginin eskisine kıyasla azalmasına neden olmuştur. Sanayi alanındaki deneyimi, uluslararası ticaretteki tecrübesi, yetişmiş uzmanları sayesinde ve petrol fiyatları yüksek seyrettiği takdirde, TT ekonomisinin eski performansını yakalaması mümkün görünmektedir.