Romanya ile İkili İlişkiler

Ülkemizle Romanya arasında kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar bulunmaktadır. Romanya’yla ilişkilerimiz üst düzeyde var olan yakın diyalog ve dostluk ilişkileri çerçevesinde sürdürülmektedir.

İlişkilerimizin her alanda daha da ileriye götürülmesine yönelik karşılıklı irade çerçevesinde, 2011 Aralık ayında imzalanan Stratejik Ortaklık Belgesi'yle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmiştir. Sözkonusu Stratejik Ortaklık Belgesi’nin hayata geçirilmesine yönelik Eylem Planı ise Mart 2013’te imzalanmıştır. 2021 yılında Stratejik Ortaklığın 10’uncu yıldönümü, Ankara’da ve Bükreş’te düzenlenen çeşitli ekinliklerle kutlanmıştır.

Yakın siyasi diyaloğumuz ve dostane ilişkilerimiz, karşılıklı üst düzey ziyaret trafiğimize de yansımaktadır.

Sayın Bakanımız, 26 Haziran 2024 tarihinde Varşova’da gerçekleştirilen Türkiye-Romanya-Polonya Üçlü Dışişleri Bakanlar Toplantısı’na iştirak etmiştir.

27. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay ve dönemin Romanya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sorin Grindeanu’nun Eşbaşkanlığında 31 Mart 2022 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Romanya Başbakanı Ion-Marcel Ciolacu 21 Mayıs 2024 tarihinde ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirmiştir.

Ziyaretinde Başbakan Ciolacu’ya on bir icracı Bakan ve Romanya’daki Türk ve Türk Tatar toplumlarının temsilcileri olan iki soydaş milletvekili eşlik etmiştir.

Ziyaret marjında, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakan Ciolacu’nun imzaladığı Ortak Siyasi Bildiri ile iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ihdas edilmiş ve bu mekanizmanın ilk toplantısı da aynı gün gerçekleştirilmiştir.

İlgili Bakanların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, ikili ilişkilerin yanı sıra, güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunulmuştur. Ayrıca sözkonusu toplantının ardından iki ülke arasında farklı alanlarda toplam 6 anlaşma imzalanmıştır.

Romen Anayasası'nın 6. maddesiyle milli azınlıklara dil, din, kültür ve etnik özelliklerini ifade etme ve koruma hakkının yanı sıra, kanunlar çerçevesinde kendi dillerini ve dinlerini öğrenebilmelerine, ana dilleriyle eğitim yapabilmelerine hak tanınmıştır.

Romanya’da yaşayan yaklaşık yetmiş bin soydaşımız da, resmi olarak tanınan diğer 16 azınlık gibi kurdukları birlikler aracılığıyla kendilerine tanınan anayasal haklardan yararlanmaktadır. Romanya'da azınlıklara ait birlikler, bir siyasi parti statüsünde kabul edilmekte ve her azınlık belirlenen nüfuslarına göre Romanya Parlamentosu'nda temsil edilmektedir.

İkili Ticaret Rakamları

YILLAR

İHRACAT

İTHALAT

DENGE

HACİM

2019

4,073

2,770

+1,303

6,843

2020

3,893

2,769

+1,124

6,662

2021

5,175

3,434

+1,740

8,609

2022

6,950

3,335

+3,615

10,285

2023

7,0

3,7

+3,3

10,7

Kaynak: TÜİK (milyon Dolar)

Başlıca ihraç ürünlerimiz:Otomotiv yedek parçaları, taşıt araçları, demir çelik ürünleri, tarım ürünleri, makine sanayi ürünleri.

Başlıca ithal ürünlerimiz:Demir çelik hurdası, demir çelik mamulleri, işlenmiş petrol ürünleri, taşıt araçları, telefon cihazları, otomotiv yedek parça, ayçiçeği tohumu, kimyasal gübre.

Türkiye ve Romanya Balkanlar'da birbirlerinin en büyük ticaret ortaklarıdır.

Romanya, 7,5 milyar dolara yaklaşan yatırım sermayesiyle bölgedeki Türk yatırımları için bir merkez haline gelmiştir. Romanya’da kayıtlı Türk firması sayısı 16 binden fazla olup, bunun 7 bine yakını aktif olarak faaliyet göstermektedir. Romanya’da ayrıca çok sayıda şubesi bulunan iki Türk bankası (Credit Europe ve Garanti Bankası) faaliyet göstermektedir.

2023 yılında ülkemizi 990.005 Romen turist ziyaret etmiştir.