Türkiye-Avusturya Siyasi İlişkileri

Türkiye ile Avusturya arasındaki diplomatik ilişkiler, Osmanlı İmparatorluğunun kurulmasından 160 sene kadar sonra başlamıştır. Ortaçağın sonuna kadar savaş ilanı, barış anlaşması, mülki ihtilaflar, ittifaklar, tahta çıkma, düğün ve cenaze törenleri gibi nedenlerle karşılıklı elçiler gönderilmiştir. 15. yüzyılın sonundan itibaren gelişen Avrupa Devletler Sistemi, diğer devletler hakkında derinlemesine bilgi sahibi olma gereksinimi ve tehditlere karşı önlem alınmasının önemi de göz önünde bulundurularak, diplomatik ilişkilerin geliştirilmesini ve daimi temsilcilik bulundurma zorunluluğunu beraberinde getirmiştir.

Avusturya'nın 16. yüzyılın ortasından itibaren İstanbul'da daimi bir diplomatik temsilciliği bulunmasına rağmen, Osmanlı İmparatorluğunun Avusturya'daki temsili 1700'lerin sonuna kadar “ad hoc” Büyükelçilerle sınırlı kalmış, ilk Daimi Büyükelçi İbrahim Afif Efendi 1798 yılında Viyana'ya intikal etmiştir. 1529 ve 1683 yıllarında gerçekleştirilen iki Viyana kuşatması iki millet arasında kökleri tarihe dayanan bir etkileşim yaratmıştır.

Karşılıklı mücadeleyle seyreden ilişkiler, I. Dünya Savaşı’nda müttefikliğe dönüşmüştür. Osmanlı ile Avusturya askerleri Birinci Dünya Savaşı’nda Galiçya cephesinde birlikte savaşmıştır. Sözkonusu müttefiklik ilişkisi Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya Cumhuriyeti arasında 1924 yılında imzalanan “Dostluk Anlaşması” ile perçinlenmiştir.

Avusturya’da yaşayan yaklaşık 300.000 kişiden oluşan Türk toplumu, Avusturya’yla ilişkilerimizin en önemli veçhelerinden birini oluşturmaktadır.

Şansölye Nehammer, 10 Ekim 2023 tarihinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu ziyaret 22 yıl aradan sonra Avusturya’dan gerçekleşen Şansölye düzeyindeki ilk ziyaret olma özelliğini taşımıştır. Sözkonusu ziyarette Şansölye Nehammer’e İçişleri Bakanı Gerhard Karner ile Çalışma ve Ekonomi Bakanı Martin Kocher’in yanısıra iş insanları heyeti eşlik etmiştir. Ziyaret kapsamında Şansölye Nehammer, Sayın Cumhurbaşkanımız ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirmiş, TBMM Başkanımız Prof. Dr. Sayın Numan Kurtulmuş tarafından kabul edilmiş ve Türkiye-Avusturya İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısına katılmıştır.

Dışişleri Bakanı Schallenberg ve İçişleri Bakanı Gerhard Karner 3-4 Temmuz 2022 tarihlerinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Dönemin Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu 14 Nisan 2023 tarihinde Avusturya’ya bir ziyaret gerçekleştirmiş, ziyaret kapsamında Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’in yanı sıra Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Helga Maria Schmid ile ikili görüşmeler gerçekleştirmiştir.

Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg, 13-14 Mayıs 2024 tarihlerinde ülkemizi ziyaret etmiş ve Sayın Bakanımız ile ikili ve heyetlerarası görüşmeler yapmış, ayrıca İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya ile görüşmüştür.

İki ülke üst düzeyli makamları arasında özellikle uluslararası konferanslar ve toplantılar marjında da son dönemde çok sayıda görüşme gerçekleşmiştir.