Türkiye-Kongo Cumhuriyeti İlişkileri

Türkiye-Kongo Cumhuriyeti siyasi ilişkileri, Kongo Cumhuriyetinin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından beri sürmektedir.

Kongo’nun Türkiye’deki Büyükelçiliği 2013 yılında, Türkiye’nin Kongo’daki Büyükelçiliği 2014 yılında açılmıştır.

Dönemin Kongo Cumhurbaşkanı’nın 2012 Kasım ayında ülkemize gerçekleştirdiği resmi ziyareti ilişkilere ivme katmış, bu vesileyle birçok anlaşma imzalanmıştır.

İlk Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı 2013 Haziran ayında Brazavil’de, ikinci toplantı 2015 Nisan ayında Ankara’da düzenlenmiş, üçüncü toplantı ise 5 Mayıs 2021 tarihinde videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.

Kongo Cumhuriyeti ekonomisinde petrol üretimi önemli yer teşkil etmektedir. Son yıllarda bazı inşaat şirketlerimiz Kongo’ya ilgi göstermiş ve önemli projeler gerçekleştirmişlerdir. Bu kapsamda, bir firmamız tarafından inşa edilen Brazavil’deki Kintele Uluslararası Konferans Merkezi 2017’de açılmıştır.

Ülkemizin Kongo Cumhuriyeti’ne ihracatı 2021 yılında 85,30 milyon Dolar, ithalatı ise 2,58 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. Toplam ikili ticaret hacmi 2022 yılı için 116,87 milyon Dolar seviyesinde olmuştur.

Kongo’dan ithalatımız ağırlıklı olarak ağaç ve ağaç ürünlerinden müteşekkil olup, Kongo’ya ihracatımızda ağırlıklı kalemler et ürünleri, kümes hayvanları, hububat mamulleri, elektrikli aletler ve makinalar teşkil etmiştir.

Türkiye Maarif Vakfı Kongo Cumhuriyeti’nde eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunmaktadır.

Ülkemiz tarafından Kongolu öğrencilere 1992’den bu yana Türkiye Bursu verilmektedir.