Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, Foreign Policy Dergisi’nin 21 Mart 2013 tarihli nüshasında yayımlanan “Yeni Dönemde Sıfır Sorun Politikası” başlıklı makalesinde, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesindek yaşanan demokratik değişim süreci bağlamında “Komşularla Sıfır Sorun” politikasını değerlendirdi.
“…Dış politikamızın altı temel ilkeye dayandırılmasını önerdim: güvenlik ve özgürlük arasında dengesi, komşularla sıfır sorun, çok boyutlu bir dış politika, pro-aktif bir bölgesel politika, yepyeni bir diplomatik tarz ve ritmik diplomasi.”
“Hükümetimiz, Kıbrıs sorununu çözüme kavuşturma, Suriye ile düşmanlığı sona erdirme ve Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme gibi çok sayıda ezber bozan girişimlere imza attı. Benzer şekilde, Asya, Latin Amerika ve Afrika gibi yükselen aktörler ile mevcut bağlarımızı güçlendirmek için çabalarımızı artırdık.”
“Özellikle de Dışişleri Bakanlığı görevini üstlendikten sonra “komşularla sıfır sorun” prensibi Türk Dış Politikası’nın en fazla konuşulan ilkesi olmuştur. Kelime anlamıyla, bu ilke açıkça ideal bir modeldi -- ancak, Türk dış politikasındaki belirgin bir zihniyet değişikliğini de temsil ediyordu. Artık Türkiye'nin dış politika gündemine bölgesel ve uluslararası ilişkilerde enerjisini tüketten komşularıyla olan kronik anlaşmazlıklar hakim değildir…”
“Son dönemde demokratik eylemler Ortadoğu’yu sarsmaya başladığında, yeni kavramsal çerçevemizin geçerliliği bir kez daha teyit edilmiştir. Arap halklarının, vatandaşlık haklarına, şeref ve bütünlüklerine saygılı iyi yönetişime yönelik haklı talepleri bölgesel çalkantının temel sebebini oluşturmuştur…”
“Bu nedenle bölgede yeni hükümetlerin vatandaşlarının talepleri doğrultusunda oluşabildiği barışçıl ve kademeli siyasi dönüşüm için çağrıda bulunduk. Bazı Arap rejimleri bu çağrıyı görmezden gelse de, bölge halkının siyasi otorite ve bölgesel istikrarın temeli olan halk egemenliğinin yeniden tesisi için gösterdikleri meşru mücadeleyi desteklemekte tereddüt etmedik.”
“Komşularla sıfır sorun olgusuna yaptığımız vurgu, bizi o cesur tutumu takınmaktan alıkoymadığı gibi bölgedeki dış politikamız için bir yol haritası olmaktan da geri kalmamıştır. "Sıfır sorun" politikasını başlattığımızda, sadece Türkiye'nin ekonomik ve güvenlik çıkarlarını ilerletmeyi, değerlerden yoksun bir realpolitik gündemi takip etmeyi düşünmedik. Aksine, Türkiye'nin komşularıyla yeniden bütünleşmesini engelleyen bariyerlerin nelerden kaynaklandığına bakılmaksızın ortadan kaldırılması amaçlandı. Temel hedefimiz, “azami işbirliği” olarak tanımladığımız başta halkımız ve bölge halkları arasında olmak üzere toplumlar arası iletişimi sağlamak oldu”
“Bugün, "sıfır sorun" vizyonu, bizi bölgemizdeki halkların kalpleri ve zihinlerinde yabancılaştıracak bir karar alamayacağımıza işaret ediyor. Bu barış vizyonuna yönelik temel sınama baskıcı yöntemlerle halkın temel haklarını reddedenlerden kaynaklanıyorsa, sessiz kalamayız…”
“Bölge ülkeleriyle dostane ilişkiler anlamında "sıfır sorun" ilkesi hala bölgedeki politikamızın temelini oluşturmaktadır.”
“ “Sıfır sorun" ilkesiyle kastedilen işbirliği ve diyalog vizyonuna Ortadoğu'daki mevcut sorunları ele almak için hala ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgesel barış ve istikrarın geleceği derinleşen etnik ve mezhepsel çatışma tarafından tehdit edilmesi nedeniyle, Türkiye yeni bir Soğuk Savaş’a karşı uyarıda bulundu. Bölgemizdeki toplumları bölecek yeni bariyerlere izin vermemeliyiz – bu tür bariyerler işbirliği ve bütünleşme arayışlarımıza yönelik en büyük sınamalardır….”
“…Bu rolü üstlenmek Türkiye için tarihsel bir sorumluluktur: Bölgesel düzenin, ancak insanların onur, özgürlük ve iyi yönetişim taleplerinin kendi siyasi sistemlerinde karşılık bulmasından sonra yeniden inşa edilebileceğine inanıyoruz.”
“Bölgesel geçiş tamamlandığında, "komşularla sıfır sorun" ilkesinin ruhuna uygun olarak bölgesel bütünleşme yönünde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. “Konşularla sıfır sorun” ilkesi uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak Türkiye’nin dış politikasını şekillendirirken, aynı zamanda yeni bir müşterek bilincin bölgesel bütünleşmeye kanalize edilmesine rehberlik edecektir.”
Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Foreign Policy dergisinde yayımlanan “Yeni Dönemde Sıfır Sorun Politikası” başlıklı makalesi, 21 Mart 2013 (İngilizce)