Yunanistan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine

1. Yunanistan’a seyahat edecek (diplomatik, hususi ve hizmet pasaport hamilleri hariç) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen vize rejimine göre vizeye tabidirler. Schengen Anlaşması’na dayanan Yunanistan vize rejimi, Yunanistan’dan transit geçecek vatandaşlarımıza da vize zorunluluğu getirmektedir. Sınır kapılarında Schengen vizesi verilmesi uygulaması bulunmamaktadır ve pasaportlarda aranan asgari geçerlilik süresi, vize süresinin bitiminden itibaren 3 aydır.

2. Yunanistan, kıyılarımıza yakın ve doğrudan deniz seferi bağlantısı bulunan Yunan adalarına seyahatlerde kolaylaştırılmış vize prosedürünü (kapıda vize) ilk olarak 2012-2019 yılları arasında uygulamıştır.

Sözkonusu prosedür, 2024 yılından itibaren 10 adayı kapsayacak şekilde [Midilli (Lesvos), Kelemez (Kalimnos), Limni (Lemnos), İstanköy (Kos), Sakız (Chios), Sisam (Samos), İleriye (Leros), Rodos, Sömbeki (Simi) ve Meis (Kastelorizo) ] yeniden uygulanmaya başlamıştır. Kolaylaştırılmış vize prosedürü, Yunanistan anakarasına geçişi ve havalimanlarını kapsamamakta, Türkiye ile Yunanistan limanları arasında deniz yoluyla seyahat edecek yolculara yönelik olarak uygulanmaktadır.

3. Yunanistan makamları pasaportlarda KKTC giriş/çıkış damgası olması halinde ülkeye giriş izni vermemektedirler. Diğer yandan, Yunanistan doğumlu vatandaşlarımızın pasaportlarında, anılan ülke makamlarıyla varılan mutabakat çerçevesinde, doğum yerlerinin Türkçe ve İngilizce isimlerinin, yanında “GR” ibaresiyle birlikte (örneğin “Gümülcine / Komotini GR”) yer alması gerekmektedir.

4. Yunanistan’a girişte serbest olarak sokulabilecek ve çıkışta götürülebilecek döviz miktarı 10.000 Avro veya karşılığı dövizdir. Paraya çevrilebilir değerli kağıtlardan olan çek, senet, tahvil, bono, teminat mektubu gibi belgeler de nakit olarak kabul edilmektedir. 10.000 Avroluk meblağı aşan miktarın gümrük makamlarına beyan edilmesi gerekmekte, bu meblağdan fazla nakit bulundurulması halinde meblağ üzerinden % 25 oranında ceza uygulanmaktadır.