2008 YILI
- Büyükelçi Sayın Şakir Fakılı’nın Kişisel Resim Sergisi
Kuveyt'in Ghadir Sanat Galerisinde, 4-10 Şubat 2008 tarihlerinde Büyükelçi Şakir Fakılı’ya ait suluboya ve yağlıboya 48 adet peyzaj ve portre çalışmanın sergilendiği bir kişisel resim sergisi düzenlenmiştir. Sergilenen tablolarda, çoğunlukla, Büyükelçinin bulunduğu görev yerlerini tasvir eden doğa, kent ve toplum izlenimleri yansıtılmıştır.
Serginin açılışına işadamları, sanatseverler, Kuveyt'te bulunan diplomatik misyonları temsilen çok sayıda Büyükelçi ve Kuveyt'te yaşayan vatandaşlarımız katılmışlardır. Sergide, geçtiğimiz yıl 800üncü doğum yıldönümü kutlanan Mevlana'yı temsilen bazı semazen tablolarına da yer verilmiştir.
2. Türk Yemekleri Festivali
Türk Yemekleri Festivali, Kuveyt'teki Mövenpick Al-Bidaa Oteli tarafından Büyükelçiliğimizle işbirliği içinde 7-20 Şubat 2008 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Festivalin açılışı 7 Şubat günü, Kuveyt'teki diplomatik misyon şefleri ile seçkin bir davetli kitlesinin katılımıyla düzenlenen bir törenle yapılmıştır.
Festival çerçevesinde, Büyükelçiliğimizce, Kuveyt ile kardeş şehir ilişkisi bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile temas edilmiş ve Belediye'nin bir baklava ustası ile çeşitli tanıtıcı dekorasyon malzemesi göndermesi sağlanmıştır. Otel de kendi girişimiyle İstanbul Mövenpick Otelinden iki, İzmir Mövenpick Otelinden bir olmak üzere toplam üç aşçıyı Kuveyt'e getirmiştir.
Festival döneminde ayrıca, Kuveyt Türk Forumu da, Otelde 11 Şubat gecesi bir yemek düzenlemiş, yemeğe 107 vatandaşımızın iştirak etmesi sevindirici bir başka gelişmeyi teşkil etmiştir. Yemekte, KKTC Temsilcisi Sayın Aytuğ Plümer bir sunum yapmış ve Kıbrıs konusundaki son gelişmeler hakkında katılımcılara aydınlatıcı bilgiler vermiştir.
Yüksek ilgi gören sözkonusu festival, Kuveyt'ten ülkemize yönelik büyüyen turizm akışına da olumlu etkide bulunmuştur.
3. Üçüncü Körfez Caz Festivali
Üçüncü Körfez Caz Festivali’nin Kuveyt bölümü Radisson Sas Otelinde 16 Nisan 2008 tarihinde, ülkemizden Vokal Sibel Köse ve Polonyalı Saksafoncu Janusz Muniak'ın birlikte verdiği konserle açılmıştır.
Sözkonusu Festivalin planlama aşamasında, Cracovia Müzik Bürosu Müdürü Witold Wnuk, Türk sanatçıların da katılımını planladıkları Festival için Büyükelçiliğimizin desteğini talep etmiş, adıgeçene sponsorlara sunmasını teminen bir destek mektubu verilmiş, ayrıca ülkemizden katılacak sanatçımız için de THY'den ücretsiz bilet temin edilmiştir.
Büyük ilgi toplayan ve katılımın tam kapasite olduğu Festival için bastırılan afiş, kitapçık ve tanıtım kağıtlarında, sponsor isimlerinin yer aldığı bölümde bayrağımıza ve Türk Büyükelçiliği ifadesine de yer verilmiştir.
4. “Bugünkü Türkiye'nin Geleneksel Çini ve Seramikleri” Konulu Konferans:
Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sitare Turan Bakır, tarihi ve kültürel konulardaki konferanslara ev sahipliği yapan Dar-ül Athar İslamiyyah'nın davetlisi olarak 26 Mayıs 2008 tarihinde Kuveyt'e gelerek "Bugünkü Türkiye'nin Geleneksel Çini ve Seramikleri" başlıklı bir konferans vermiştir.
Prof. Bakır'ın İngilizce olarak sunduğu, Büyükelçiliğimizce de izlenen konferansa Kuveytliler, Kuveyt'te yaşayan yabancılar ve vatandaşlarımız katılmışlardır. Adı geçen, konferansta, doğuşu 8. ve 9. yüzyıllara rastlayan Türk çini ve seramik sanatının, başta Anadolu Selçuklu Devleti döneminde olmak üzere, 14. ve 15. yüzyıllar dahil farklı dönemlerde geçirdiği değişimler ve yapılış teknikleri üzerinde durmuştur.
Prof. Dr. Bakır'ın slayt gösterisiyle tamamladığı sunumu, katılımcılar tarafından ilgiyle karşılanmış, konferans Türk geleneksel çini ve seramik sanatını, ülkemizi ve kültürümüzü tanıtmak konusunda yararlı olmuştur.