Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Avrupa Parlamentosu (AP) 2011 Türkiye Raporu bugün (9 Mart) Strazburg’da gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısı marjında oylanarak kabul edilmiştir.
AB kurumlarının aday ülkeler hakkındaki değerlendirmelerinin, bir yandan katılım sürecinde tamamlanması beklenen gerekliliklere dikkat çekerken, diğer yandan süreci ilerletmeye yönelik olarak aday ülkeyi teşvik edici bir yaklaşımla kaleme alınması gerekmektedir. AP Genel Kurulu tarafından ülkemiz hakkında bugün kabul edilen Rapor ise, ülkemizde reformlar alanında atılan olumlu adımlara kısmen değinmekle birlikte, esas itibariyle, tek taraflı, gerçeklerle bağdaşmayan ve tarafımızdan kabulü mümkün olmayan unsurlar içermektedir.
Müzakere eden aday ülke sıfatıyla Türkiye, Avrupa halklarının temsilcisi ve AB kamuoylarının sesi olan AP’den adil ve objektif olmasını ve işlevinin gerektirdiği ciddiyeti sergilemesini beklemektedir.
Raporda, AB’nin çıkarları gözardı edilme pahasına, malum ülkeleri temsil eden az sayıdaki Parlamenterin iç siyasi mülahazalarıyla bazı hususlara yer verildiğini görmekteyiz. Bu yaklaşımı, Türkiye-AB ilişkilerinin dayandığı tarihi geçmiş, paylaşılan değer, çıkar ve hedefler ile ilişkilerimizin bugün ulaştığı nokta itibariyle mantıklı ve sağduyulu bir çerçeveye oturtmak mümkün değildir.
AP tarafından yayınlanan belge ve raporların Türkiye açısından anlam taşıması, ancak ciddi, yapıcı ve tarafsız bir tutum benimsenmesi halinde mümkün olabilir.
Ülkemizin, kazanılmış haklarına sahip çıkmaya ve AB’ne katılım hedefimiz doğrultusunda kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğinden kimsenin şüphe duymaması gerekir.