Kiribati'nin Ekonomisi

Bir takımada devleti olan Kiribati’nin temel gelir kaynakları, turizm ve balıkçılıktır. Eldeki son verilere göre 2023 yılında tahmini GSYİH 279 milyon ABD Doları (USD), kişi başı GSYİH ise 2.089,9 USD seviyesindedir.

Bir takımada devleti olan Kiribati’nin temel gelir kaynakları turizm ve balıkçılıktır. Bağımsızlığını kazandığı 1979 yılından önce Kiribati’nin en büyük gelir kaynağı Banaba adasından çıkartılan ve ihraç edilen fosfat idi (anılan tarihte tükenmiştir). Çoğunluğu gemici olarak yurt dışında çalışan vatandaşlarının ülkeye getirdikleri döviz de ekonomiyi canlı tutmakta olup, 2023 yılında bu meblağ GSYİH’in %5,4’ü olarak gerçekleşmiştir.

Öte yandan, tarım arazisinin azlığı, verimsiz toprakları ve kısıtlı doğal kaynaklarından dolayı ekonomik sıkıntıları halihazırda devam etmekte olan Kiribati en düşük kişi başı milli gelire sahip Pasifik ada ülkelerindendir. Kiribati, BM’nin Ekim 2022 verileri itibariyle, en az gelişmiş 45 ülke arasında yer almaktadır (Okyanusya’da Solomon Adaları ve Tuvalu ile birlikte). En çok Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya’dan dış yardım almaktadır.

Ülkede ağırlık olarak Avustralya Doları kullanılmaktadır. Kiribati Dolarının değeri Avustralya Doları’na 1’e 1 oranda eşit olacak şekilde sabitlenmiş olup, 1992 yılından bu yana anılan para birimi basılmamıştır. Balıklar vb. su ürünleri, gemiler ve suda yüzen taşıt ve araçlar, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yağlı tohum ve meyveler ve saman ve kaba yem temel ihraç ürünleridir. İthal ettiği ürünler ise gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, motorlu taşıtlar, petrol, elektrikli cihazlar ve tüketim maddeleridir.

Kiribati’nin 2023 yılında ihracatı 20,64 milyon USD, ithalatı ise 258 milyon USD olmuştur. Ortalama iki metre rakıma sahip olan Kiribati için iklim değişikliği ve yükselen deniz seviyesi konusu hayati önem arz etmektedir. İklim değişikliği ve deniz seviyesinin yükselmesi ile önümüzdeki 50 sene içinde adalarının çoğunun sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır.