Türkiye - Kiribati İlişkileri

Siyasi İlişkiler

Türkiye ile Kiribati arasında diplomatik ilişkiler, 2008 yılında kurulmuştur. Kiribati’ye Kanberra Büyükelçiliğimiz akreditedir.

Türkiye ile Kiribati arasında bugüne kadar üst düzey ziyaret gerçekleştirilmemiştir. Öte yandan, 9-11 Nisan 2008 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Pasifik Adaları Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Kiribati’den dönemin Dışişleri ve Göç Bakanı Kouraiti Beniato katılmıştır.

Büyükelçi Retea Rimon Nikuata, İstanbul'da 9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde düzenlenen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler 4. Konferansı'na Kiribati Cumhurbaşkanı Tong’un Özel Temsilcisi olarak iştirak etmiştir.

7-8 Haziran 2014 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Pasifik'teki Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Kiribati Cumhurbaşkanı, Dışişleri ve Göç Bakanı olduğu dönemde Anote Tong katılmıştır.

23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesine Kiribati Maliye ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Dr. Teuea Toatu katılmıştır.

Kiribati Cumhurbaşkanı Taneti Maamau ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde yaşanan can kaybından ötürü Sayın Cumhurbaşkanımıza 9 Şubat 2023 tarihli taziye mektubu iletmiştir.

Ekonomik ve Ticari İlişkiler

Uzak mesafe, bağlantısallık sıkıntıları ve küçük ekonomik hacmi nedeniyle Türkiye ile Kiribati arasıdaki ikili ticari ilişkiler kısıtlı düzeyde seyretmetedir.

2023 yılı ikili ticaret hacmi yalnızca 14 bin 116 USD seviyesinde gerçekleştirilmiş olup, ithalatımız 616 Dolar, ihracatımız ise 13 bin 500 Dolar olmuştur.

Türkiye ile Kiribati arasında Serbest Ticaret Anlaşması, Karma Ekonomik Komisyon (KEK) mekanizması, İş Konseyi ve karşılıklı yatırımlar bulunmamaktadır.

TİKA tarafından 2014 yılında Kiribati'de cinsiyet temelli şiddetin önlenmesine ilişkin proje için oluşturulacak kaynak havuzuna 100.000 ABD Doları tutarında katkı yapılmıştır.