Nahçıvan Başkonsolosluğu Kültürel Etkinlikleri Cenevre Başkonsolosluğu Kültürel Etkinlikleri Karakas Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Kiev Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Viyana Başkonsolosluğu Kültürel Etkinlikleri Viyana Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Singapur Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Üsküp Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Aşkabat Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Melburn Başkonsolosluğu Kültürel Etkinlikleri Bern Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Bratislava Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Cakarta Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Duşanbe Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Helsinki Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Kanberra Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Kuveyt Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Lizbon Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Lüksemburg Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Manama Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Riga Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Tahran Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Tallin Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Tirana Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Tokyo Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Tunus Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikleri Vaşington Büyükelçiliği Kültürel Etkinlikler Atina-Pire Başkonsolosluğu Kültürel Etkinlikleri Bregenz Başkonsolosluğu Kültürel Etkinlikleri Gümülcine Başkonsolosluğu Kültürel Etkinlikleri
Selanik Başkonsolosluğu Kültürel Etkinlikleri

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ
SELANİK BAŞKONSOLOSLUĞU TARAFINDAN
2008 YILI İÇERİSİNDE DÜZENLENEN
KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

 

a) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle düzenlenen resim sergisi: Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)' nin kuruluşunun 88. yıldönümü, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız çerçevesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında, Melina Merkuri'nin Dostları Vakfı tarafından Selanik'te 3-31 Mart 2008 tarihleri arasında düzenlenen "Dostlarımız-Hayvanlar-Bir Şefkat İlişkisi" başlıklı resim sergisinde yer alan çocuklarımızın eserleri arasından seçilen 22 resimden  oluşan bir sergi, 23 Nisan 2008 tarihinde Başkonsolosluğumuzun yerleşkesi içinde bulunan Atatürk Evi Müzesi'nde açılmıştır. İki hafta açık kalan sergide yer alan eserler beğeni toplamıştır.

 

b) Selanik’teki kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan kültür-sanat heyetinin ülkemizi ziyareti: Başkonsolosluğumuzun aracılığıyla, Selanik’te kain Makedonya Çağdaş Sanatlar Müzesi, Selanik Devlet Orkestrası, Devlet Çağdaş Sanatlar Müzesi, Selanik Müzik Sarayı, Veria Belediyesi Kültür Merkezi ve Tellioğlu Sanat Vakfı  temsilcilerinden oluşan bir heyet 23-27 Haziran 2008 tarihleri arasında önce Ankara’da (23-24 Haziran), daha sonra ise İstanbul’da (25-27 Haziran), ilgili kurum ve kuruluşlarımızı ziyaret ederek, işbirliği imkanları üzerinde görüş alış verişinde bulunmuşlardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünce hazırlanmış olan program çerçevesinde, heyet üyeleri önce Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığımızı ziyaret etmişler, ardından konularına göre muhataplarıyla bir araya gelmişlerdir. Heyetin, İstanbul’da ise devlet kurumlarımıza ilaveten Sabancı Müzesi ve İstanbul Modern gibi özel sanat kurumlarımızla tanıştırılmaları, bunun yanı sıra, önemli festivallerimiz hakkında bilgi verilmesi sağlanmıştır. Ziyaret neticesinde, Selanik ile ülkemiz arasındaki kültür ve sanat kurumları arasında ilk defa düzenli bir işbirliğinin başlatılmasıan yönelik temas sağlanmıştır.

 

c) II. Meşrutiyetin 100. yıldönümü kapsamında Makedonya Üniversitesi tarafından düzenlenen konferans:  II. Meşrutiyetin ilanının 100. yıldönümü vesilesiyle Selanik'te kain "Makedonya Üniversitesi" tarafından 10-11 Ekim 2008 tarihleri arasında "An International Conference on the Centenary of the Young Turks' Revolution 1908-2008" başlıklı bir konferans düzenlenmiştir. Konferans vesilesiyle, 10 Ekim akşamı Başkonsolosluğumuzda bir resepsiyon düzenlenmiştir. Konferansa katılan öğretim üyeleri ve Makedonya Üniversitesi'nin ilgili yetkililerinin yanısıra, Selanik Valisi Psomiadis, Yunan Dışişleri Bakanlığı Selanik Temsilcisi Eleni Vakali, Arnavutluk ve Bulgaristan'ın Selanik Başkonsolosları ile diğer korkonsüler temsilcilerinin ve Selanik'te mukim vatandaşlarımızın iştirak ettiği resepsiyon kapsamında, konukların Başkonsolosluğumuzun yerleşkesi içinde bulunan Atatürk Evi Müzesi'ni de gezmeleri sağlanmıştır. Makedonya Üniversitesi tarafından, Genç Türkler ve Osmanlı Devleti'nin son dönemi hakkında yapılan bu konferans, genel itibariyle nesnel bir ortamda geçmiş olup, düzeyli  bilimsel görüşlerin ifade edilmesine imkan tanımıştır. Konferansa Türk akademisyenlerin de davet edilmesinin yararlı olduğu, Üniversite Yönetimi'nin, böylesine derin bir akademik araştırma sahası ve konu başlığı için kısıtlı bir zamanda dengeli bir yaklaşım sergilemeye çalıştığı görülmüştür.

d) Rebetiko’nun Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenmesi:  Devlet Tiyatrolarımız (DT) tarafından geçtiğimiz sezon Ankara'da sahneye konan, Yunanlı yazar Kostas Ferris'in "Rebetiko" adlı eserinin, aynı zamanda oyunun Yunanistan prömiyerini teşkil eden galası 16 Ekim akşamı Selanik'te kain Kral Tiyatrosu'nda yapılmıştır. Yaklaşık 800 kişilik salonun tamamen dolduğu görülen gala gecesinde, oyunun sahneye konmasından önce Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay ile Yunan Kültür Bakanı Mihail Liapis'in, oyun vesilesiyle göndermiş oldukları mesajlar okunmuş, Selanik Valisi Psomiadis de bir konuşma yapmıştır. DT tarafından 16-19 Ekim 2008 tarihleri arasında Selanik'teki Kral Tiyatrosu'nda sergilenen oyunun biletleri  oyunun ilk gala gecesinde tükenmiş olup, süre uzatma talepleri geldiği öğrenilmiştir. Yaklaşık iki buçuk saat süren, herhangi bir siyasi unsur içermeyen, genel olarak, İzmir kökenli Rumların, Mübadele sonrasında Yunanistan'daki hayatlarından bir kesit sunan, spesifik olarak ise İzmirli Rum bir ailenin kızının trajik öyküsünü anlatan müzikli tiyatro gösterisi, Türkçe oynanmış ve Yunanca üst yazı ile sahneye konulmuştur. DT tarafından, Başkonsolosluğumuz aracılığıyla Yunanistan'da ilk defa sahneye konan oyun büyük beğeni toplamıştır. DT ekibimiz oyunun bitiminde uzun süre ayakta alkışlanmıştır. Yunanlı bir yazar tarafından yazılan, İzmirli Rumlara ilişkin oyunu Türkçe olarak sahneye koyan DT ekibimiz, sahne dekorundan, oyuncu kadrosuna, üst düzeydeki oyuncu performansından, kostüm kalitesine kadar, oyunun her veçhiyle Türk tiyatrosunun ve sanatının ulaştığı noktanın Yunanlı kitleye gösterilmesi bakımından son derece başarılı bir performans ortaya koymuştur. Oyun sonrasında, KYDT Genel Müdürü Nikita Çakıroğlu dahil, oyunu seyreden Yunan tiyatro eleştirmenleri, bugüne kadar Selanik'te bu kadar profesyonel ve üst seviyede bir tiyatro gösterisi görmediklerini, Türk tiyatrosunun, rahatlıkla dünyanın en üst seviyedeki ulusal tiyatrolarıyla kıyaslanabileceğini belirtmişlerdir.

  

e) TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği sanatçıları tarafından verilen konser: Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürlüğü Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği sanatçıları 14 Kasım, Cuma akşamı Selanik'te kain Aristo Üniversitesi Konser Salonu'nda bir konser vermiştir. TRT 4 ve TRT-INT televizyon kanalları tarafından canlı yayınlanan konser, beklenilenin üzerinde ilgi görmüş, yaklaşık 700 kişilik bir topluluk tarafından izlenmiştir. Konserin başlamasından önce Başkonsolos Abacı bir konuşma yapmış, TRT Ankara Radyosu Ses Sanatçısı Nurten Demirkol ise Türk Sanat Müziğinin tarihsel evrimi hakkında bilgi vererek, konserde seslendirilecek eserlerin tanıtımını yapmıştır. Yaklaşık iki saat süren ve iki bölümden oluşan konserde Klasik Türk Sanat Musikisinden eserler ile Rumeli türküleri  icra edilmiştir. Konser programı kapsamında; Dede Efendi, Sultan Abdülaziz, Mustafa Itri Efenedi, Tanburi Ali Efendi, Hacı Arif Bey, Şevki Bey, Aleko Bacanos, Tatyos Efendi gibi Osmanlı dönemi bestekarlarının klasikleşmiş eserlerinin yanısıra, aralarında Selanik Türküsü'nün de yer aldığı Rumeli türküleri seslendirilmiştir. İzleyiciler tarafından yoğun ilgi gören konserin bitiminde, sanatçılarımız, seyircilerin talebi üzerine bis yapmışlardır. Yunan basın yayın organları tarafından da ilgi gösterilen konser sonrasında Başkonsolos Sayın Abacı ve sanatçılarımız TRT ile Yunan basın yayın organlarıyla röportaj yapmışlar, Selanik'te kain Yunan devlet televizyon kanalı ET-3 de konserin bir bölümünü canlı yayınlamıştır. Öte yandan, Başkonsolosluğumuzca, sanatçılarımızın Selanik'te bulundukları süre içerisinde yerel basın yayın organları ile görüşmeleri, üniversitelerin müzik bölümleri yetkilileri ile tanışmaları, TRT'nin faaliyetleri, genel olarak Türk Sanat Müziği ve konser hakkında ilk elden bilgi vermeleri sağlanmıştır.Yaklaşık 500 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan, 5000 civarında soydaşımızın yaşamakta olduğu ve nüfusunun büyük bölümü ülkemiz kökenli Rumlar ve bunların soyundan gelenlerden oluşan Selanik'te düzenlenen  konserin, Türk sanat müziğine merak duyan bu kitle tarafından büyük ilgi gördüğünü söylemek mümkündür.Yukarıda da arzedilmeye çalışıldığı üzere, konsere katılım beklenilenin oldukça üzerinde olmuş, Kuzey Yunanistan'ın Larisa (Yenişehir), Katerini ve Veria gibi diğer illerinden kalabalık gruplar özel olarak kiralanan araçlarla  konseri izlemek için topluca Selanik'e gelmiştir. Konser sonrasında Başkonsolosluğumuz mensupları ile görüşen çok sayıda izleyici, mezkur konserin önemli bir talebi karşıladığını, bu anlamda, benzer konserlerin gerek Selanik'te, gerek Kuzey Yunanistan'ın diğer şehirlerinde belirli aralıklarla tekrarlanmasını beklediklerini ifade etmişlerdir.

 

f) 49. Uluslararası Selanik Film Festivali kapsamında Çağdaş Türk Sinemasına özel bir bölüm ithaf edilmesi: 14-23 Kasım 2008 tarihleri arasında düzenlenen 49. Uluslararası Selanik Film Festivali'nin "Balkanlara Bakış (Balkan Survey)" bölümünde, Başkonsolosluğumuzun desteğiyle "Çağdaş Türk Sinemasına Saygı" başlığıyla, Türk Sinemasına ithaf olunan özel bir bölüm ayrılmıştır. Festivalin Balkanlara Bakış kısmının resmi açılışı, 16 Kasım, Pazar akşamı, festivalin açılış ve kapanış törenlerinin de yapıldığı prestij salonu olan "Olympion Sinema Salonu"nda Nuri Bilge Ceylan'ın "Üç Maymun" filmi ile yapılmıştır. Filmin afişi, aynı zamanda bu yılki Balkanlara Bakış bölümünün tanıtım afişi olarak da kullanılmıştır. Törene katılan filmin oyuncuları Yavuz Bingöl ve Hatice Aslan gösterimin sonunda seyircilerin sorularını yanıtlamışlardır. Açılış töreninin sonrasında, Film Festivalinin düzenlenmekte olduğu Liman Bölgesi'ndeki "Kitchen Restaurant"da Çağdaş Türk Sinemasına Saygı bölümüne iştirak eden sinemacılarımız onuruna Başkonsolosluğumuzca bir akşam yemeği verilmiştir. Yunan basını, Çağdaş Türk Sinemasına saygı bölümüne özel ilgi göstermiş, başta Üç Maymun filminin oyuncuları olmak üzere, festival için Selanik'e gelen Türk sinemacılarıyla röportaj ve çekim yapmışlardır.