Türkiye - Vanuatu İlişkileri

Siyasi İlişkiler

Vanuatu ile diplomatik ilişkilerimiz 14 Temmuz 1995 tarihinde tesis edilmiştir. Bugüne kadar üst düzey ziyaret henüz gerçekleştirilmemiştir. Bununla birlikte Türkiye’nin 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik adaylığına yönelik çalışmalar kapsamında diğer Pasifik ülkeleriyle olduğu gibi Vanuatu’yla da temaslarımız sıklaşmıştır. Bu çerçevede, Özel Temsilcisi sıfatıyla Aralık 2012’de Vanuatu’yu ziyaret eden Büyükelçi Atılay Ersan dönemin Başbakanı Sato Kilman ve dönemin Dışişleri ve Ticaret Bakanı Alfred Carlot tarafından kabul edilmiştir. Ayrıca ülkemizde düzenlenen çok taraflı toplantılara Vanuatu’dan üst düzey katılımlar olmuştur.

Bu bağlamda, tümüne İstanbul’da evsahipliği yaptığımız Türkiye-Pasifik Adaları Dışişleri Bakanları Toplantısı’na (09-11 Nisan 2008) Vanuatu Dışişleri Bakanı Georges Wells, BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı’na (9-13 Mayıs 2011) Vanuatu Başbakanı Serge Rialuth Vohor; “Türkiye-Pasifik’teki Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Dışişleri Bakanları Toplantısı”na (07-08 Haziran 2014) Vanuatu Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Sato Kilman ve Dünya İnsani Zirvesi’ne (23-24 Mayıs 2016) Vanuatu Cumhurbaşkanı Womtelelo Baldwin Jacobson Lonsdale katılmıştır.

Dönemin Kanberra Büyükelçisi Vakur Gökdenizler, 14-18 Kasım 2016 tarihlerinde Vanuatu’yu ziyaretle 15 Kasım 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Lonsdale’ye güven mektubunu sunmuştur. Büyükelçi Gökdenizler, ayrıca, Başbakanın yurtdışında olması sebebiyle Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Ticaret, İşbirliği ve Sanayi Bakanı Natuman ile Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Leingkone’le de görüşmeler gerçekleştirmiştir. Ziyaret kapsamında ayrıca, Hava Ulaştırma Anlaşması ile Mutabakat Zaptı, Vanuatu Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Bruno Leingkone ile Büyükelçi Gökdenizler tarafından imzalanmıştır.

Vanuatu’nun Ankara’da Büyükelçilik açması gündemdedir. Konu hakkında Vanuatu’nun Eylül 2023’te tarafımıza ilettiği talep ülkemiz makamlarınca uygun bulunmuş ve Ekim 2023’te Vanuatu tarafına bu yönde bilgilendirmede bulunulmuştur.

Ekonomik ve Ticari İlişkiler

Vanuatu’yla ekonomik ilişkilerimiz kısıtlı düzeyde seyretmektedir. 2023 yılında ihracatımız 10,6 milyon Dolar, ithalatımız ise 48.662 Dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. TÜİK verilerine göre başlıca ihracat kalemlerimiz rafine petrol ürünleri ve gıda; başlıca ithalat kalemlerimiz ise Motorlu taşıt parçaları olmuştur.

Türkiye ile Vanuatu arasında 2016 yılında başlatılan girişimler sonucu 2020 yılında Hava Ulaştırma Anlaşması imzalanmıştır.

TİKA tarafından 2014 yılında Vanuatu Tarım, Hayvancılık, Ormancılık, Balıkçılık ve Biyo-Güvenlik Bakanlığının hudut kapılarında biyo-güvenlik uygulamalarının iyileştirilmesine yönelik X-Ray cihazının temini için 145 bin ABD Doları katkıda bulunulmuştur.

Bir önceki Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Mart-2015’te tarihinde yaşanan “Pam Kasırgası” nedeniyle Vanuatu’nun rehabilite çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla 250 bin ABD Doları yardım taahhüdünde bulunmuştur. Bu çerçevede AFAD tarafından 150 bin ABD Doları nakdi yardım yapılmış olup, geri kalan 100 bin ABD Doları’nın ise Vanuatu makamlarınca sunulacak projeler çerçevesinde tahsisi öngörülmüştür.

Vanuatu'da Nisan 2020'de yaşanan Harold Kasırgası’nın ardından, Kızılay Başkanlığımız tarafından Vanuatu'ya 15 bin ABD Doları nakdi yardım yapılmıştır.