Değerli okurlar,
2008’in ilk sayısı olan Uluslararası Ekonomik Sorunlar Dergisi’nin 28.sayısı ile tekrar beraberiz. Bu sayımızda, 2007’de yaşanan hareketli günlerin ardından akılda kalan bazı güncel konulara ağırlık vermeye çalıştık.
28.sayımızın ilk konuğu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (International Fund for Agricultural Development-IFAD) Başkanı Lennart Bäge. Son zamanlarda dünya gündeminde önemli yankılar bulan mikrofinansın kırsal bölgelerde yaşayan yoksulların yaşamına etkileri konusundaki makale güncel ve aydınlatıcı bilgiler içeriyor. We are very grateful to Mr. Bäge for this article, it is invaluable for us.
Bu sayıdaki ikinci İngilizce makaleyi Deha Erpek hazırladı. Bu çalışmada, Ülkemizin En Az Gelişmiş Ülkelerle ilişkileri incelenmekte ve bu ülkelere yapılan yardımlar hakkında bilgi verilmektedir. Bu konunun ülkemiz açısından önemine ve gelişmelere gelecek sayılarımızda da yer vermeyi öngörüyoruz.
İkinci Nesil Reform Sürecinin Öncelikleri konulu makale TEPAV Ekonomi Etüdleri programı tarafından hazırlanan Ağustos 2007 tarihli raporun geniş bir özetidir. Güven Sak ve Ozan Acar tarafından kaleme alınan bu çalışmada, ülkemizdeki son ekonomik gelişmelere ilişkin aydınlatıcı bilgi bulacaksınız.
Geçtiğimiz aylarda dünya kamuoyunu meşgul eden en önemli konulardan biri olan ABD ekonomisinin içinde bulunduğu durum ve mortgage krizi Dr.Tuncay Babalı tarafından değerlendirildi. Bu yılın dünya ekonomik gündemini de işgal etmeye devam edeceği anlaşılan ABD ekonomisi ile ilgili makaleyi ilgi çekici bulacağınıza inanıyoruz.
Yine geçtiğimiz yılın önemli gündem maddelerinden birini oluşturan G-8 Zirvesi ve Almanya’nın dönem başkanlığı sırasındaki öncelikleri hakkındaki makaleyi Münife Danacı kaleme aldı. G-8 ve geleceği hakkındaki gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.
Bu sayımızdaki uluslararası ekonomik örgüt Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK). Mehmet Fatih Ak tarafından hazırlanan örgütle ilgili makaleyi açıklayıcı ve yararlı bulacağınıza inanıyoruz. Türkiye gibi zeytin ve zeytinyağı sektörünün önemli olduğu bir Akdeniz ülkesi için örgütün sunduğu faydaları değerlendirmekte yarar görüyoruz.
Gelecek sayımızda buluşmak üzere…