Uluslararası Ekonomik Sorunlar;(Ağustos 2007)

Değerli okurlar,

Dergimizin 26.sayısı ile sizlere ulaşmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu sayımızda uluslararası toplantılarda yapılan bazı konuşmalar ile yeni yayınlanan bir raporun geniş özetinin yer aldığı makalelere ve enerji konularına, ilginizi çekeceğini düşünerek, ağırlık verdik.

Dergimizin bu sayısının ilk konuğu olarak İzlanda Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grimsson’u ağırlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının Haziran ayı sonunda İstanbul’da gerçekleştirilen “Toplumların İlerlemesinin Ölçülmesi ve Teşvik Edilmesi” konulu İkinci OECD Dünya Forumunda yapmış olduğu konuşmayı yayınlıyoruz. Temiz enerji kullanımında İzlanda örneğini anlatan ve ülkemizle bu konuda yapılabilecek işbirliği alanlarına değinen Sayın Grimsson’un makalesinde yeni ve aydınlatıcı bilgiler bulacağınıza inanıyoruz. Mr.President, thank you very much for your contribution.

İkinci konuğumuz Ankara’daki UNDP Temsilcisi Mahmood Ayub. Doha Round’un geçmişi ve bugünkü durum karşısında Dünya Ticaret Örgütü’nde konunun alabileceği yön hakkındaki görüşleri içeren makale ilk olarak, Haziran ayında İzmir’de yapılan İş, Yönetim ve Ekonomi Üçüncü Uluslararası Konferansı’nda sunuldu. We are very grateful to Mr.Ayub for this article, it is invaluable for us.

AB ile katılım müzakerelerini sürdüren ülkemizin, Birliğin komşu ve çevre ülkeler politikası çerçevesinde, komşuları ile ilişkilerini ticari ve ekonomik açıdan inceleyen makale, 2007 Mayıs ayında TÜSİAD tarafından yayımlanan "Avrupa Birliği'ne Katılım Sürecinde Türkiye'nin Komşu ve Çevre Ülkeler Politikası – Stratejik Yaklaşımlar" başlıklı Raporun ekonomik ve ticari ilişkiler bölümünün kısa bir özetidir. Raporun bu bölümünü kaleme alan Aydın Sezer, ülkemizin ekonomik ve ticari ilişkilerinde ağırlık vermesi gereken yönlere ilişkin tartışmalara ışık tutmaktadır.

Dünya ekonomisinde giderek önemi artan ve hatta bazı ekonomistler tarafından 21.yüzyıla damgasını vuran sanayi ve bilgi devrimi olarak tanımlanan Nanoteknoloji konusunda ve ülkemizde bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili makaleyi Prof.Dr.Salim Çıracı hazırladı. Bu yazıda, ülkemizde yeni ancak hızla gelişmekte olan bir alanı oluşturan Nanoteknoloji konusundaki gelişmeler ele alınmaktadır.

Özgür Uludüz tarafından kaleme alınan ve son zamanlarda ekonomi konulu haberlerde sıkça görmeye başladığımız biyo-yakıtlar ve özellikle etanolün kullanımı hakkındaki makalenin ilginizi çekeceğine eminiz. Etanolün yaygın şekilde kulanıldığı Brezilya örneğinden yola çıkılarak ele alınan gelişmeler ve bu enerji kaynağının geleceğine ilişkin tartışmalar makalede yer alıyor.

Bu sayımızda tanıtılacak uluslararası ekonomik örgüt olarak Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü (OIV)’nü seçtik. Dişad Kırbaşlı Karaoğlu tarafından tanıtılan örgütle ilgili makaleyi açıklayıcı ve faydalı bulacağınıza inanıyoruz.

Gelecek sayımızda sizlerle yeni konu ve değerlendirmeleri paylaşmak üzere…

___________________________________________